Weblog

Zonneboer zoekt zonnebuur

Zonnepanelen bij de buren neerleggen en de winst samen delen... Beeld
Zonnepanelen bij de buren neerleggen en de winst samen delen...

Het bruist en het borrelt in de wereld van de lokale energiebedrijfjes. Creatieve geesten lijken er een nieuw domein te hebben gevonden om zich uit te leven.

Ik heb uw geduld een dag extra op de proef gesteld bij het wachten op wat nieuwe regels van mijn hand. Dat had alles te maken met leuke ontwikkelingen (en flink wat werk) bij Bergen Energie, de coöperatie-in-oprichting waar ik zelf bij betrokken ben. Ik kan daar binnenkort wat concreter over worden, dus dat hebt u alvast van me tegoed.
Op weg naar een eigen energiebedrijf voor Bergen kom ik ook elders al dingen tegen die me heel vrolijk stemmen. De mensen die op hetzelfde spoor van een lokale energiecoöperatie zitten, blijken soms heerlijk creatief.

Wat bijvoorbeeld te denken een website voor Amsterdam-Zuid Wij krijgen kippen geheten. Gaat toch echt over lokale energie. Het slaat ogenschijnlijk nergens op, maar persoonljk vind ik zulke gein heerlijk.
Ik heb inmiddels begrepen waar de naam vandaan komt. Iemand in de buurt zei een tijdje geleden een keer tegen een buurman of -vrouw "Wij krijgen kippen", en dat was letterlijk bedoeld. In een mum van tijd ging het nieuwtje 'wij krijgen kippen' de hele buurt door; het was alsof de hele buurt kippen kreeg. Het was met andere woorden een prachtige manier waarop de gemeenschapszin in de buurt werd verwoord. En gemeenschapszin, dat is de kern waaromheen coöperaties tot bloei komen.

Ze hebben bij Wij krijgen kippen hun creativiteit niet beperkt tot de naam. Ze roepen alle inwoners van Zuid op om voor het eind van het jaar 50 creatieve ideeën in te leveren om de energiehuishouding van het stadsdeel duurzaam te maken.

Eén zo'n idee spreekt mij bijzonder aan, omdat het volgens mij overal in Nederland toepasbaar zou moeten zijn. Ze noemen het (een beetje saai) bedrijf zoekt buur, en om het wat pakkender te maken zou ik pleiten voor de kreet zonneboer zoekt zonnebuur.
Het komt er op neer dat een bedrijf zonnepanelen kan aanschaffen met allerhande fiscale voordelen. Maar dat bedrijf kan die panelen misschien niet op eigen dak kwijt. Dan kunnen die zonnepanelen dus op het dak van een buurman komen. Door de fiscale voordelen is de stroom van die panelen extra goedkoop, zeg eens 6 cent per kWh. De buurman saldeert de stroom die van zijn dak komt met zijn verbruik en strijkt dus zo'n 22 cent per kWh op. Het verschil, 22 min 6 oftewel 16 cent per kWh, delen de zonneboer en de zonnebuur. Na een paar jaar heeft de zonneboer zijn investering met winst terugverdiend en zijn de panelen van de zonnebuur, die er dan verder gratis stroom van krijgt.

Klinkt te mooi om waar te zijn? Ja. Maar het schijnt in grote lijnen toch zo te kunnen. Briljant. Moeten we in Bergen ook gaan uitwerken!

Een vorige keer heb ik u al op een andere energiecoöperatie gewezen: ZET, oftewel de Zutphense EnergieTransitie. Mocht u nog wat meer inspiratie willen opdoen bij anderen, zoek dan bij Google gewoon naar energie coöperatie. Dan kom je onder meer uit bij Grunneger Power, dat claimt de eerste stedelijke coöperatie te zijn die, sinds een paar dagen, al duurzaam gas en stroom levert. Of je komt in Amersfoort uit, maar net zo goed in Langelo, u weet wel: die dertig huizen tussen Norg, Roden en Amerika in, waar dus ook een energiecoöperatie actief is.

Het borrelt en het bruist, echt overal. Ik ben toch heel benieuwd hoe over een paar jaar het Nederlands energielandschap eruit zal zien.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden