'Zonnebloemen' zijn toch echt

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Het schilderij 'De Zonnebloemen' van Vincent van Gogh in de collectie van de Yasuda Art Foundation in Tokio is toch echt. Professor Bogomila Welsh-Ovcharov van de University of Toronto in Canada concludeert dat in een artikel in het Engelse kunsthistorische tijdschrift The Burlington Magazine na uitgebreid herkomstonderzoek.

De authenticiteit van het schilderij - in 1987 geveild voor het toenmalige topbedrag van 75 miljoen gulden - werd vorig jaar betwist door de Britse kunstexpert Geraldine Norman. Zij meent dat het werk rond de eeuwwisseling is geschilderd door de toenmalige bezitter Emile Schuffenecker. Het Van Goghmuseum in Amsterdam heeft echter nooit getwijfeld aan de echtheid. Het museum baseerde zich op onderzoek met het blote oog en op stilistische vergelijking.

Welsh-Ovcharov - die geldt als een zeer gerenommeerd Van Gogh-kenster - heeft ontdekt dat het 'Yasuda-schilderij' eind vorige eeuw door Vincents broer Theo in bewaring was gegeven bij de verfhandelaar Père Tanguy. Na diens dood heeft zijn weduwe het doek in 1894 - met toestemming van Jo van Gogh-Bonger, de weduwe van Theo - verkocht aan de kunstenaar Schuffenecker. Het schilderij verkeerde vrijwel vanaf het begin in een slechte staat, door het gebruik van grof linnen. Schuffenecker heeft enkele restauraties op het schilderij uitgevoerd, wat de bron zou kunnen zijn voor het vermoeden van Geraldine Norman dat de kunstenaar het hele schilderij zelf geschilderd heeft op basis van het origineel van Van Gogh.

Bogomila Welsh-Ovcharov bewijst in het artikel in het Burlington Magazine ook de authenticiteit van een zonnebloem-schilderij in het Philadelphia Museum of Art, waar onduidelijkheid over bestond. Ze ontdekte na lezing van onder meer brieven van kunstenaar Paul Gauguin en archiefmateriaal van de Parijse kunsthandelaar Vollard dat één van de zeven zonnebloem-schilderijen uit de Arles-periode in het bezit is geweest van Gauguin. Hij had het werk via Theo van Gogh geruild voor twee eigen werken. Dit schilderij bevindt zich nu in Philadelphia.

Niet bekend

Van Heugten zegt nog steeds bezig te zijn met pogingen om de zonnebloem-schilderijen in de collecties van het Van Goghmuseum, de National Gallery in Londen en Yasuda bij elkaar te brengen voor verdere bestudering. “Dan kan verder onderzoek met het bote oog en eventueel natuurwetenschappelijk onderzoek plaatshebben. Het schilderij in Tokio is echter heel kwestbaar. Als dat niet mag reizen houdt het op.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden