Weblog

Zonne-energie direct uit het raam

Zonnecellen in de tussenruimte van dubbel glas. Beeld
Zonnecellen in de tussenruimte van dubbel glas.

Zonnepanelen vergen nogal wat dakoppervlak. Maar ook als je niet genoeg dak hebt, kun je nu je eigen zonne-energie opwekken. Uit heel kleine panelen in je ramen van dubbel glas.

Vincent Dekker

Het lijkt een wel erg kostbare manier van zonnepanelen maken, maar volgens de uitvinders, de Israëlische nieuwkomer Pythagoras, kun je de investering toch al in een paar jaar terugverdienen. En ze spreken inmiddels uit (een beetje) ervaring, want de eerste Pythagoras-ramen zijn in de VS al geïnstalleerd.

Het is, als het inderdaad zo betaalbaar is, een ei van Columbus. In de spouw tussen de twee glazen platen (20 mm breed) worden strips met zonnecellen loodrecht op het buitenste glas aangebracht, waarna dan de binnenste glasplaat de zaak afdekt. Als het raam vervolgens vertikaal in een sponning zit, liggen de strips horizontaal tussen die twee glasplaten.

In principe zou je de cellen schuin willen hebben om de zonnestralen er loodrecht op te laten vallen, maar dan zouden ze waarschijnlijk te veel licht tegenhouden. Bovendien zitten er tussen de twee glasplaten een soort halfdoorlatende spiegels. Die weerkaatsen de lichtkleur die de meeste energie opwekt richting de zonnecellen. Daardoor wordt dit licht op de zonnecellen geconcentreerd. Dat is rood licht, en dat heeft dan meteen een bijkomend voordeel: de ruimte achter de zonneramen wordt minder sterk verwarmd. In zonnige streken heb je zo dus én stroom én minder stroom nodig voor je koeling via de airco.

De ramen leveren, in zonnige streken in de VS, zo'n 120 Wattpiek per vierkante meter. Per jaar moeten ze zo'n 100 kWh per vierkante meter producreen. Dat is niet slecht. Mijn panelen komen in hun eerste jaar vermoedelijk uit op zo'n 125 kWh per vierkante meter. Da's natuurlijk in Nederland; in een zonnige woestijn zouden ze flink meer leveren.

Dubbel glas is tegenwoordig standaard in de bouw, en de nieuwe zonneramen moeten probleemloos als vervanger van traditioneel dubbel glas ingezet kunnen worden. Dat moet volgens mij wel kunnen kloppen, want de zonneramen zijn zo'n 3,3 centimeter dik en de HR++-ramen die ik thuis heb 2,5 centimeter, dus dat verschil is niet zo groot.

Voor alle duidelijkheid: er wordt al Solar glas toegepast in de bouw, maar hierbij liggen de zonnecellen evenwijdig aan de glasplaten, waardoor ze veel meer licht tegenhouden en ook het uitzicht sterk beïnvloeden. Bij de zonneramen van Pythagoras lijkt het er veel meer op alsof je door licht getint glas heenkijkt waar lamellen precies horizontaal voor hangen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden