Zonen Kaddafi bij begin proces afwezig

Portret van Seif al-Islam Kadaffi, een van zoons van de Libische leider Muammar Kadaffi. Beeld AFP
Portret van Seif al-Islam Kadaffi, een van zoons van de Libische leider Muammar Kadaffi.Beeld AFP

Het proces tegen onder anderen Saadi en Saif Kaddafi, zonen van Muammar Kaddafi, de vroegere leider van Libië, is vandaag in Tripoli begonnen. Geen van de beide zonen was bij de opening aanwezig. Andere beklaagden, onder wie het vroegere hoofd van de spionagedienst, waren wel bij het begin van het proces in de gevangenis al-Hadba in de Libische hoofdstad.

De hoofdonderzoeker zei dat Saadi Kaddafi maandag afwezig is, omdat het onderzoek naar hem nog niet afgerond. Saif, die werd beschouwd als de rechterhand van zijn vader, wordt nog altijd vastgehouden door een opstandige militie in het westen van het Noord-Afrikaanse land. De militie weigert hem aan de rechtbank in Tripoli over te leveren.

Saifs advocaat, de Brit John Jones, heeft het proces oneerlijk en in strijd met de internationale wetgeving genoemd. Libië had Kaddafi allang moeten overdragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag dat 10 maanden geleden daartoe een oproep deed, zegt Jones. Het hof heeft hem aangeklaagd door misdaden tegen de menselijkheid. Jones is bezorgd over de staat van de justitie in Libië en vreest dat eventuele schuldbekentenissen van Kaddafi door mishandeling of marteling zijn verkregen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden