'Zondvloed is waar en echt gebeurd'

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - De vloed van Noach is niet alleen maar een bijbelse mythe, er is echt iets dramatisch gebeurd. Twee Amerikaanse geologen leggen volgende week hun bewijzen voor aan de tv-kijkers (BBC2, Horizon, 16 dec., 21u). Voor alle duidelijkheid: het gaat slechts om een watervloed van ongeveer 7550 jaar geleden; de befaamde ark, waarnaar zo vele anderen bij voortduring het Ararat-gebergte afstruinen en die ook wezenlijk bij het Noach-verhaal hoort, is niet in de aanbieding inbegrepen.

Het begon als een grap, meldde The Times gisteren. De geologen dr. William Ryan en dr. Walter Pitman discussieerden eens met een vakbroeder over de zondvloed. Was de Middellandse Zee vijf miljoen jaar geleden al niet eens overstroomd? Maakt het feit dat zowel Genesis (hoofdstuk 6) en het Gilgamesh epos over een vloed spreken zo'n gebeurtenis niet waarschijnlijk? Beide geleerden, verbonden aan een instituut voor zee-geologie in New York, zijn bepaald niet de eersten die dit hebben geopperd, maar zij zeggen dat ze via onderzoek nieuwe en overtuigende aanwijzingen hebben gevonden.

Ze hebben zich eerst afgevraagd waar het landschap zodanig was dat zo'n enorme vloed denkbaar is. Dat moest, volgens hen, op een plek zijn waar bij het einde van een ijstijd enorme watermassa's slechts door een nauwe flessenhals kunnen wegstromen: welnu, dat is de Bosporus, van de Zwarte naar de Middellandse Zee.

Russen

Nu is er met de Zwarte Zee altijd wel een probleem geweest: ze is strategisch zo belangrijk voor de Russen dat Amerikanen er niet vrijelijk onderzoek konden doen. Ze konden op grond van Russische gegevens vaststellen dat de Zwarte Zee vroeger zoet water was geweest en in vrij korte tijd verzilt is geraakt. Via een Bulgaarse collega en diens schelpenonderzoek ontdekten ze dat er zestig meter beneden de oppervlakte een andere kustlijn is te ontwaren, die wellicht door een grote vloed is overspoeld. In 1993 mochten Ryan en Pitman met Russen mee op onderzoek naar de gevolgen van Tsjernobil in de Zwarte Zee. Tot hun stomme verbazing vonden ze overtuigende aanwijzingen dat de zeespiegel niet geleidelijk maar in zeer korte tijd moet zijn gestegen. Het leek er verder sterk op dat de oude kusten bewoond moeten zijn geweest. De bewuste watervloed heeft volgens hen niet - zoals het bijbelverhaal wil - alle mensen op aarde, minus Noach, de zijnen en zijn levende have, doen verdrinken, maar wel voor een ongeëvenaarde volksverhuizing gezorgd waarbij mensen uit het gebied van de Zwarte Zee zijn verjaagd. In diezelfde periode valt een toename van nederzettingen en een begin van landbouw dieper Europa in te registreren.

Rest nog de vraag of de vloed die de beide heren op basis van de bekende carbon14 methode op 5500 jaar voor Christus dateren de Vloed was. Het antwoord daarop vinden ze bijzaak. Ze hebben tot dusver onder collega's en andere wetenschappers weinig weerklank gevonden voor hun bevindingen.

Dat begrijpen ze wel: de archeologen krijgen natuurlijk dagelijks allerhande bijbelfreaks en halve malloten op de stoep met verhalen dat ze de zaag van sint Jozef hebben gevonden of de steen die Jezus niet had om zijn hoofd op neer te leggen. Maar ze hebben er vertrouwen in dat deskundigen langzaam zullen bijdraaien en in hun verhaal echt iets gaan zien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden