Zonderland slaat pas op slotnummer toe met goud

Cassina-Kolman moet even wachten

Uit de anders zo zelfverzekerde ogen van Epke Zonderland straalde ongeloof. Tot het moment dat het puntentotaal van zijn rekoefening op het scorebord verscheen, was de Fries ervan overtuigd dat hij zijn kansen op Europees goud had verspeeld. Achter hem vierden de Duitsers Philipp Boy en Marcel Nguyen al een klein feestje, vooruitlopend op een Duitse dubbelslag op het slotnummer van de Europese titelstrijd in Berlijn.

Pas nadat de cijfers 15.757 oplichtten op de lichtkrant in de Max Schmeling Halle krulde er een brede grijns op het gezicht van Zonderland. Eindelijk was hij in het bezit van een grote prijs, nadat hij er een paar keer dichtbij was geweest. Zoals bij de WK in Rotterdam vorig jaar toen hij de Chinees Zhang met miniem verschil moest laten voorgaan. En naast het goud op rek vierde Zonderland in Berlijn ook het zilver op brug. Een prestatie die moed geeft voor de verdeling van de olympische tickets, dit najaar op de WK in Tokio.

Zonderland ging gisteren als laatste van start op rek. Tot zijn verbazing zag hij de zeven voorgangers fout op fout stapelen. Hij besloot niet op safe te gaan en was vastbesloten voor het eerst de Cassina-Kolman te turnen. Zonderland is de enige turner ter wereld die beide vluchtelementen zonder tussenzwaai kan uitvoeren. Met die unieke combinatie, die de uitgangswaarde van de oefening met maar liefst 1.5 punt verhoogt, hoopt hij op succes bij de WK en de Spelen van volgend jaar in Londen. Tot dusver liet hij de Cassina-Kolman echter alleen in de trainingshal zien.

Ook de 6600 toeschouwers kregen de combinatie gisteren niet te zien. Evenals vorige maand bij een wereldbekerwedstrijd in Parijs kwam Zonderland niet goed uit om de Cassina-Kolman zonder tussenzwaai uit te voeren. Dat maakte de oefening tweetiende punt minder waard, maar nog ruim voldoende om Europees kampioen te worden. "Dat het lukt met een mindere oefening laat zien dat ik goed op weg ben", zei Zonderland, "maar op de WK mag het niet meer misgaan. Want dan val je geheid buiten de prijzen. Dat is een prikkel om hard te blijven werken, want ik ben er nog niet."

Een perfectionist als Zonderland ervaart elk foutje als een gruwel. Gisteren kon hij er echter wel mee leven dat zijn optreden verre van perfect was. Het eindresultaat vergoedde alles, en het feit dat de oefening alsnog een moeilijkheidsgraad van 7.7 meekreeg vervulde hem met trots. "Dat is een record dat ik weliswaar moet delen met twee Chinezen, maar waar ik wel blij mee ben", zei Zonderland die nu op jacht gaat naar de titels die die twee Chinezen in bezit hebben - Zoe Kai is olympisch kampioen en Zhang wereldkampioen.

Het verwachte, maar dus nog bijna misgelopen goud op rek werd voorafgegaan door een zilveren medaille op brug. Zonderland had brons als het hoogst haalbare geacht, maar door een misgreep van favoriet Petkovsek schoof hij een plaatsje op. "De progressie op brug zie ik als een stimulans", keek Zonderland terug en vooruit. "Ik ben er altijd mee bezig geweest en ik moet nu alleen de uitgangswaarde van de oefening verhogen, want 6.0 is te weinig. Ik ben van plan een A- en een B-element te vervangen en dan kan ik een grote sprong maken."

Voor het eerst klonk voor Zonderland op een groot titeltoernooi het Wilhelmus. Het hijsen van de nationale driekleur en de klanken van het volkslied lieten de doorgaans nuchtere Fries niet onberoerd. "Dat doet wel wat met je. Het hele traject hier naar toe, met alle geleverde inspanningen, ging door me heen. En op het laatste moest ik denken aan mijn pas overleden tante. Dat waren emotionele momenten." Bevrijd van een last ging Zonderland naar Medal Plaza op de Potsdamer Platz, waar hij als eerste Nederlandse man op een EK twee medailles kreeg omgehangen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden