Zonderland grijpt mis en moet genoegen nemen met WK-zilver

Epke Zonderland in actie tijdens de toestelfinale van de rekstok op de wereldkampioenschappen turnen in Montreal, Canada. Beeld ANP

Epke Zonderland gaat op het wereldkampioenschap turnen in Montreal de fout in op de combinatie die hij kan dromen. Bart Deurloo ziet zijn ‘triple’ mislukken en verovert brons in zijn eerste WK-finale.

Met een brede lach en een innige omhelzing vieren Epke Zonderland en Bart Deurloo hun zilveren en bronzen plak. Tweede en derde op de wereldkampioenschappen turnen in Montreal. Samen op het podium, ze zouden er vooraf meteen voor hebben getekend.

Beiden hadden voor de WK-finale op de rekstok een unieke oefening samengesteld. Maar op de moeilijke dwarsligger van het merk Gymnova, gevreesd door velen, hadden alle finalisten het lastig. Zo ook Zonderland en Deurloo. Zonderland ging de fout in op de combinatie die hij kan dromen in zijn slaap. In de lucht, van de Cassina naar de Kovacs, grijpt zijn linkerhand net naast. Een miraculeuze redding, waarin hij met één arm doorzwaait, behoedt hem voor een val. Goud zit er niet meer in. Na de afsprong weet hij het meteen. De wereldkampioen van 2013 en 2014 schudt zijn hoofd.

Deurloo, die de kunst van het vliegen van Zonderland afkeek, wilde in Canada stunten door in zijn eerste WK-finale een combinatie van drie vluchtelementen uit te voeren. Zijn triple mislukte. In de lucht koos hij voor het minste risico: 2-plus-1. Vervolgens ging de gevaarlijke Japanner Miyachi Hidetaka, een nieuw gezicht in de finale die zeer moeilijke vluchtelementen turnt, er van af.

In de eindstrijd werden geen hoge scores neergezet, in lijn met de rest van de scores op de WK in Montreal. De wereldtitel op de rekstok ging naar de Kroaat Tin Srbic. Hij kon het beste met de lastige Gymnovastok omgaan en won goud met een score van 14.433. Daarachter kwamen Zonderland (14.233) en Bart Deurloo (14.200). Voor Zonderland is het medaille met gemengde gevoelens. Goud was binnen handbereik. Tegelijkertijd is het podium een bewijs dat hij na twee jaar zonder grote prijzen weer bij de wereldtop hoort.

Epke Zonderland (rechts) en Bart Deurloo. Beeld ANP

Herstel

Zonderland heeft dit jaar anders getraind dan voorheen. Na moeilijke jaren vol blessureleed - een gekneusde vinger, hersenschudding en een terugkerende ontsteking aan de bijholtes - moest er iets veranderen. Zonderland is de jongste niet meer. Met 31-jaar is hij een van de veteranen in Montreal. Turnen gaat niet meer zo makkelijk als in zijn jongere jaren. Het herstel duurt langer. Dat Zonderland in Rio van de rekstok viel in de olympische finale kon geen verrassing zijn na twee jaar zonder grote prijzen.

Rust werd het toverwoord in zijn vierde olympische - zo lang gaat hij al mee - cyclus. Zijn coach Daniel Knibbeler merkte dat de rekturner altijd veel meer aankon in de training als hij terug was gekomen van vakantie. Daarom wilde hij in Heerenveen ook een soort vakantiegevoel creëren. “Epke moet af en toe afgeremd worden”, legt Knibbeler uit. “Vroeger namen we een dag of twee, drie rust. Nu zijn dat hele weken. Ik laat hem dan echt heel weinig doen.”

Dat frustreerde Zonderland. Hij moest eraan wennen om niets te doen. Het resultaat was wel dat hij in de weken dat hij wel los mocht gaan, veel meer aankon. “Het is geen rocket science. We proberen gewoon wat nieuws. En dit lijkt te werken.”

Timing

Met zijn vijfde WK-medaille op rekstok is Zonderland na het drama in Rio, waar hij viel, weer terug aan de top. De turner uit Lemmer vertrok vorig jaar zomer maar half fit naar de Olympische Spelen. Door alle tegenslagen verloor hij zijn uitzonderlijke gevoel voor timing. De harde val in de olympische arena, plat op zijn buik, was exemplarisch voor de twee voorbijgaande jaren. De student geneeskunde is veel voorzichtiger geworden met zijn lichaam. In de training laat hij een van zijn vluchtelementen, de Gaylord 2, veel vaker gaan. “Ook al heb ik ‘m goed, ik wil het risico niet nemen. Als je daarmee op het laatste moment losschiet, kun je heel hard vallen.”

Natuurlijk twijfelde hij wel eens aan zichzelf. Zonderland moest alle bevestiging uit de training halen. “Ik heb twee jaar in onzekerheid gezeten. Als ik weer een keer fit ben, hoe goed ben ik dan nog? Ik heb nu in ieder geval de bevestiging dat ik dat niveau weer kan halen. Ik word nog steeds beter.”

Hij heeft in Montreal bevestiging gekregen dat het nog kan. Net als Bart Deurloo, die al jaren tegen de wereldtop aan zit. Deurloo keek in 2012 hoe Zonderland in Londen olympisch goud won. De olympische titel inspireerde. Vijf jaar later staat de 26-jarige turner uit Rotterdam er zelf. Dolgelukkig met brons.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden