Zonderland gebruikt zijn gedachten als kalmeringsmiddel

Turner bevestigt medaillekandidatuur door zich als beste te plaatsen voor finale rekstok 'In Peking was het een uitdaging om de finale te halen, nu was het een moetje'

FRED BUDDENBERG | LONDEN

Het visualiseren van zijn oefening geeft Epke Zonderland de innerlijke rust die nodig is om tot topprestaties te komen. In gedachten zweeft hij dan door de lucht, met de rekstok als kompas en de mat als landingsbaan. Het ritueel dat de spanning uit het lijf jaagt en hem een vertrouwd gevoel geeft, dient op de Spelen in Londen als navigatie naar een gouden olympische medaille.

De spanning vóór zijn rekoefening van zaterdag in de North Greenwich Arena was net zo groot als de opluchting erna. Zonderland (26) wist dat er geen ruimte was om te falen. Daarom voelde het ook anders dan bij zijn olympisch debuut van vier jaar geleden in Peking. "Toen was het ook een uitdaging om de finale te halen, maar nu was het een moetje", zei de Fries. "Na al die finales die ik heb gehaald, het niveau dat ik nu heb en de mogelijkheid om een medaille te pakken. Dan moet je, en dat is anders turnen."

De druk werd vergroot door het feit dat Zonderland in de kwalificaties als eerste turner aan het rek moest. Er was na de entree in de zaal geen tijd voor bezinning, hij moest meteen voor honderd procent gefocust zijn. Ondanks een aantal lichte haperingen in de oefening wist Zonderland direct na de afsprong dat hij de finale had bereikt. De bevestiging kwam nadat zijn puntentotaal op het bord verscheen: 15,966. Die score werd door niemand verbeterd, wat zijn rol als medaillekandidaat onderstreepte.

De lichaamstaal van Zonderland hoefde niet vertaald te worden en was in één woord te vangen: opluchting. Hij balde de vuisten in de richting van broer Herre die op de tribune zat. Ook beide duimen en mondhoeken gingen omhoog, de eerste missie was geslaagd. "Er stond veel druk op", legde hij uit, "maar ik heb het blijkbaar goed onder controle. Het gevoel is goed en het lichaam trilt niet. Alles voelt prima."

"Wat mij helpt is het visualiseren van mijn oefening. Daar word ik rustig van. Ik heb het een keer met een apparaatje bij een psycholoog gedaan. Dan kon je zien wanneer je rustig werd. Ik probeerde aan allerlei dingen te denken en op het moment dat ik mijn vluchtelementen ging visualiseren werd ik rustig. Dat geeft mij een relaxed gevoel. Het is een soort training. Je wilt het gevoel er inslijpen en dat kan ook als je niet aan die rekstok hangt. Twee vliegen in een klap, zeg maar."

Zonderland toonde zich 'superblij' met zijn 'gedegen' oefening. Het kan en moet beter in de finale op 7 augustus, dat weet hij ook. In de strijd om de medailles schroeft de turner uit Heerenveen de moeilijkheidsgraad van zijn oefening op tot 7,9. Dan laat hij wel de driedelige vluchtcombinatie Cassina-Kovacs-Kolman zien. Zaterdag maakte hij tussen de eerste twee en het derde element een tussenzwaai. Om ook iets te winnen in de uitvoering gaat hij de komende dagen trainen om bij de Cassina de benen bij elkaar te houden. Om zo nog hoger te kunnen scoren in de netheid van de oefening.

De verwachting is dat de grootste concurrentie in de eindstrijd komt van Zhang Chenglong en Zou Kai, hoewel beide Chinezen zaterdag onder de score van Zonderland bleven. De Fries vond het opvallend dat de twee Aziaten niet boven de 16 punten scoorden, al zegt dat natuurlijk niets met het oog op de finale. "Ik denk ook niet dat ze onder de indruk zijn van mijn score, daar maak je ze niet bang mee", zei Zonderland, die volgende week niets te duchten heeft van Kohei Uchimura. De Japanner, ook gezien als een medaillekandidaat, kwam ten val.

Zonderland kan zich in alle rust voorbereiden op zijn rekoefening. Dat zijn score van 15.133 op brug niet voldoende was voor de finale, deerde hem niet zo. Dat hij pas over ruim een week weer in actie moet komen, zag hij ook niet als een probleem. "Ik kan hier goed trainen en er is voldoende afleiding. Ik word altijd geprikkeld door in een olympisch dorp te zitten met sporters die ook voor een topprestatie gaan. Dat motiveert mij alleen maar."

En hij kan zich in het olympisch dorp afzonderen. In het appartement voor acht mensen hebben hij en schermer Bas Verwijlen de luxe van een eenpersoonskamer. Een privilege dat past bij zijn status, al zal Zonderland dat zelf nooit zo zeggen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden