Zonder wildcard zijn ze er niet

Dit jaar maar twee Nederlanders in Ahoy. Ze moeten hopen op een vrijkaart van Krajicek.

Voor het eerst sinds 2006, en pas voor de tweede maal deze eeuw, doen er maar twee Nederlandse tennissers mee in het enkelspel van het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. Dat zegt veel over de staat van het Nederlandse mannentennis, dat met slechts twee spelers, Igor Sijsling en Robin Haase, in de achterhoede van de mondiale tophonderd is vertegenwoordigd.

Door hun lage klasseringen komen Sijsling en Haase niet in aanmerking voor een plaats in het schema van 32 spelers. Er rest hen, en de overige Nederlanders, twee wegen om in het hoofdtoernooi te geraken: via de kwalificaties of met een wildcard, waarvan toernooidirecteur Richard Krajicek er drie mag verdelen.

Hij gaf die in de regel aan landgenoten om zijn toernooi nog een licht oranje tintje te geven. Maar dit jaar stapte Krajicek van zijn geloof af. Hij gaf een wildcard aan Haase en Jesse Huta Galung, maar niet aan Sijsling. Krajicek vond dat de Amsterdammer te weinig animo toonde om voor de vrijkaart in aanmerking te komen. Hij zou pas in een laat stadium, per sms, om een wildcard hebben gevraagd. Toen Krajicek hem die garantie niet kon geven, meldde Sijsling zich aan voor het toernooi van Memphis dat ook deze week wordt gespeeld.

Het blijft natuurlijk vreemd en spijtig dat de hoogst geklasseerde Nederlander van dit moment niet in het Rotterdam actief is. Vorig jaar hield Sijsling nog de Nederlandse eer hoog in Ahoy door de halve finales te bereiken. Raemon Sluiter was de laatste Nederlander die zover was gekomen. De Rotterdammer verloor in 2003 in de eindstrijd van de Wit-Rus Max Mirnyi.

Door de keuze van Sijsling voor Memphis, hield Krajicek een wildcard over. Toernooidirecteuren roepen dan altijd dat zij er een bewaren voor een topspeler die op het allerlaatste moment toch wil komen. In de praktijk is dat onder Krajicek in Rotterdam twee keer voorgekomen: in 2010 met de Zweed Robin Söderling en vorig jaar met de Schot Andy Murray. Maar dat deed hij met zijn speciale wildcard, die sinds kort is ingevoerd en slechts is voorbehouden aan spelers uit de A+ categorie.

De derde wildcard ging dit jaar naar het Duitse talent Alexander Zverev, die op maandagmiddag werd uitgeschakeld. Het was de zevende keer dat Krajicek, toernooidirecteur in Rotterdam sinds 2004, een vrijkaart aan een buitenlander gaf. In de afgelopen elf jaar gunde hij er een aan de Spanjaard Alex Corretja, de Kroaat Goran Ivanisevic, de Bulgaar Grigor Dimitrov, Söderling, de Fransman Gaël Monfils en vorig jaar Murray.

Dit jaar koos Krajicek dus voor Haase en Huta Galung ¿ Thiemo de Bakker gaf er de voorkeur aan om in Zuid-Amerika te spelen. Huta Galung, die vier keer eerder op uitnodiging in Ahoy mocht meedoen en een keer een partij won, kreeg de wildcard omdat hij bereid was mee te werken aan een experiment. Krajicek had bedacht dat het leuk zou zijn om de beste clubkampioen van Nederland mee te laten doen in het dubbelspel.

En zo stond maandagmiddag zomaar de Rotterdamse tennisleraar Glenn Smits op het center court van Ahoy, aan de zijde van Huta Galung. Een belediging natuurlijk voor het dubbelspel en voor de spelers die in die tak van de tennissport als professionals hun brood proberen te verdienen. Het experiment leverde Huta Galung een vrijkaart op, die hij vandaag hoopt te verzilveren tegen de Zwitser Stan Wawrinka. Ook Haase komt vandaag in actie, tegen de Italiaan Andreas Seppi.

De verdeling van de wildcards in Rotterdam is altijd een heikele kwestie geweest. Krajiceks voorganger Wim Buitendijk gaf de gratis toegangsbewijzen bij voorkeur aan buitenlanders. Hij wilde voorkomen dat zijn toernooi een veredeld open Nederlands kampioenschap werd. Maar Buitendijk had het geluk dat in zijn tijd voldoende Nederlandse spelers op eigen kracht het toernooi binnenkwamen.

In 1994 gaf Buitendijk de drie wildcards aan de Amerikaan John McEnroe en de Italianen Diego Nargiso en Omar Camporese. Dat kwam hem op veel kritiek te staan van de toenmalige Davis Cupcaptain Stanley Franker, die meende dat Buitendijk op die manier de ontwikkeling van Nederlands talent in de weg stond. De in 2002 overleden Buitendijk ging daarop overstag en bewaarde daarna de wildcards voor Nederlanders.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden