Zonder vergelding komt Farc er niet vanaf in Colombia

Met pittige waarschuwingen over en weer zijn de guerrillabeweging Farc en de regering van Colombia hun twaalfde onderhandelingsronde ingegaan. De partijen praten sinds augustus op Cuba over een einde aan meer dan een halve eeuw strijd.

Deze ronde gaat over de vraag hoe de Farc na een vredesakkoord kan deelnemen aan het politieke leven in Colombia. Regeringsonderhandelaar Humberto de la Calle zei dat een akkoord niet mogelijk is als de Farc geen verantwoordelijkheid neemt voor de doden die zijn gevallen tijdens het conflict. Met andere woorden: zonder vergelding komt de Farc er niet vanaf.

Op zijn beurt klaagde Farc-vertegenwoordiger Andres París dat op het enige onderwerp waarover tot nu toe overeenstemming is bereikt, landhervorming, Colombia een beleid voert dat daarmee strijdig is. De Farc kreeg de belofte dat kleine boeren de beschikking zouden krijgen over hun eigen land, of schadevergoeding als dat hun was afgepakt door grootgrondbezitters of de staat.

Volgens de Farc zou de regering zich daar nu al aan moeten houden. Maar bij het begin van de onderhandelingen is afgesproken dat alle gemaakte afspraken pas gelden als over alles afspraken gemaakt zijn.

Destijds weigerde de regering ook een wapenstilstand te sluiten. Colombia heeft daar slechte ervaringen mee. In de jaren negentig maakte de Farc daar gedurende enkele jaren van onderhandelen gebruik van om zich te versterken.

Er vinden dan ook nog regelmatig gevechten plaats. Vorige maand doodden Farc-strijders negentien soldaten die een oliepijpleiding bewaakten.

(TROUW)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden