Zonder vaderfiguur groeit het gevoel van onveiligheid

In Kathmandu proberen mensen een glimp op te vangen van de begrafenis van de oud-premier. (FOTO AP) Beeld
In Kathmandu proberen mensen een glimp op te vangen van de begrafenis van de oud-premier. (FOTO AP)

De man die ruim een halve eeuw lang de Nepalese politiek domineerde, oefent ook na zijn dood grote invloed uit. Girija Prasad Koirala (86) werd zondag begraven. Honderdduizenden mensen namen afscheid van de voormalige premier; zij keken stil toe hoe het lichaam werd vervoerd naar de plek van de crematie, de Pashupatinath tempel.

Lucia de Vries

Het overlijden van ’GPK’, zoals hij werd aangeduid, betekent het einde van een tijdperk. De komende maanden zijn cruciaal voor Nepal, dat probeert op te krabbelen na tien jaar oorlog tegen maoïstische rebellen. Die legden in 2006 de wapens neer en gingen meeregeren. Sindsdien veranderde Nepal van een hindoemonarchie in een seculiere republiek, maar het overleg over de nieuwe grondwet die over twee maanden klaar moet zijn, verloopt moeizaam.

Koirala, de voorvechter van de consensus, wordt node gemist. Vriend en vijand zegt zich zonder de vaderfiguur verloren te voelen. Maoïstenleider Prachanda vergeleek zijn relatie met zijn voormalige aartsvijand met ’de liefde die een kind van zijn vader ontvangt’.

„Sinds de dood van GPK ben ik in de war en bezorgd”, bekent Padma Lal Bishwokarma, die voor de Maoïstenpartij voorzitter is van de kamercommissie voor buitenlandse relaties en mensenrechten. „Hij was een dominante leider die de eindbeslissing nam. Als er niet snel een einde komt aan de onenigheid en strijd om de macht binnen Koirala’s partij, zal de nieuwe grondwet niet op tijd klaar komen. Het volk zal zelf een grondwet afkondigen en het land zal in anarchie vervallen.”

Bishwokarma is ook lid van de grondwettelijke vergadering die tot doel heeft voor 28 mei een nieuwe grondwet te presenteren. De kans dat die grondwet op tijd klaar is, is klein. Al maanden is duidelijk dat binnen de partijen weinig overeenstemming bestaat over de nieuwe staatsvorm en overheidsstructuur.

Volgens de maoïsten zijn de regerende partijen niet geïnteresseerd in een nieuwe grondwet. Het congres heeft een rouwperiode van vijftien dagen aangekondigd, hetgeen de achterstand nog verder vergroot.

Onder de bevolking neemt het gevoel van onveiligheid toe. Vorige maand kwamen twee mediabaronnen om het leven; journalisten zijn het slachtoffer van bedreigingen. Het aantal ontvoeringen neemt sterk toe, dikwijls met fatale afloop.

Eén politicus denkt een oplossing te weten. Sunil Babu Pant is de eerste openlijke homopoliticus van Nepal. Als het aan Pant ligt, wordt na de dood van Koirala de helmstok overgedragen aan jonge leiders. „Jonger dan 50”, nuanceert de politicus, die zelf midden veertig is. Pant is een van de initiatiefnemers van Generation Next, een team van politici uit diverse partijen, die hun leiders trachten te overtuigen een stap terug te doen. „Ik werk met veel plezier samen met jonge collega’s uit diverse partijen”, zegt Pant. „Wij hebben bewezen dat we anders zijn dan de oude garde. Minder achterdochtig. We hebben energie, een visie, en weten dat het voor Nepal vijf voor twaalf is.”

Bishwokarma en Pant concluderen beiden dat het land ’uit elkaar aan het vallen is’, maar hun houding wordt bepaald door het leeftijdsverschil. De oudere maoïstenpoliticus – een zestiger – volgt zijn leiders en zegt af te wachten. De jongere politicus wil het heft in eigen handen nemen.

Pant: „In Zuid-Azië word je pas serieus genomen als je de 65 bent gepasseerd. Die cultuur moet veranderen. Wij jongeren kunnen een nieuwe grondwet schrijven en het vredesproces tot een goed einde brengen. De jeugd heeft de toekomst, maar moet wel de kans krijgen om dat te bewijzen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden