Zonder tweede pas is het lastig in Turkije

Hoe moet het voor een Turk zijn om geen grond meer te mogen kopen in zijn eigen geboortedorp?

Mochten Nederlandse Turken hun dubbele nationaliteit opgeven door de Turkse te laten vallen, dan worden ze als een buitenlander behandeld in hun moederland. En een leven als buitenlander is in Turkije nog steeds niet naar EU-normen.

Jurist Cetin Haçigül, kan heel goed begrijpen dat de grote meerderheid van de Nederlandse Turken er niet over peinst afstand te doen van zijn tweede, Turkse nationaliteit. „De Europese Turken hebben ook hier een leven. Ze hebben hier huizen, land. Ze komen hier voor langere periodes. Dan willen ze niet te maken hebben met de beperkingen die in Turkije gelden voor een buitenlander.”

Volgens Haçigül is het grootste probleem het bezit van onroerend goed. „Buitenlanders mogen geen onroerend goed kopen in dorpen. In plaatsen die door het leger als strategisch worden gezien, mogen ze eigenaar worden van land noch huis. Bij elke aankoop moet het leger goedkeuring geven. Die kan acht maanden op zich laten wachten.”

Bovendien krijgt iemand die afstand heeft gedaan van zijn Turkse nationaliteit problemen met het erfrecht. Volgens de Turkse wet mag een buitenlander alleen onroerend goed erven, wanneer het land waar hij staatsburger van is hetzelfde recht aan Turkse staatsburgers toekent. Als Nederland dus Turken beperkt in wat ze in Nederland mogen erven, doet de Turkse staat hetzelfde met Nederlandse erfgenamen in Turkije.

Haçigül: „Wie afstand doet van zijn Turkse staatsburgerschap zal ook geen stemrecht hebben. Beroepen als arts en advocaat mag hij hier niet langer uitoefenen. En wie langer in Turkije wil wonen, moet ieder jaar naar de vreemdelingenpolitie om zijn woon- of werkvergunning te verlengen.”

Hij vervolgt: „Veel Europese Turken hebben hier ook een auto. Volgens Turkije mag een buitenlander wel een auto bezitten, maar mag hij die alleen verkopen aan een buitenlandse koper. Buitenlanders krijgen een apart kenteken.”

In de Turkse Grondwet staat niets over dubbele nationaliteiten. Die worden door Turkije gedoogd. In het verleden bleek de Turkse staat er echter wel straf voor uit te delen als dat goed uitkwam.

Zoiets overkwam Merve Kavakçi, de enige en ook de laatste die als parlementariër met een hoofddoek het Turkse parlement betrad, in 1999. De consternatie was groot. Die hoofddoek werd als een belediging van de Turkse republiek beschouwd. Maar evengoed ging het om een vrouw die door het volk was gekozen. De mogelijkheid om van haar af te komen werd gevonden in haar tweede nationaliteit. Kavakçi had de Amerikaanse nationaliteit aangenomen, terwijl de Turkse Grondwet staat niet stelt dat dat mag. Daarom werd Kavakçi’s parlementariërschap ongeldig verklaard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden