Zonder schuur geen praalwagens

Boeren in Schaijk hebben een machtig drukmiddel. Als er strenge geurnormen komen, gaat carnaval niet door.

De bouwschuur bij het melkveebedrijf van Bart en Pieter Voet gaat vandaag weer open voor de carnavalsvereniging. Schaijk haalt opgelucht adem: na een week vertraging kan dan de wagenbouw voor de carnavalsoptocht beginnen.

De gebroeders Voet en zeven andere boeren stopten met hun medewerking aan carnaval vanwege nieuwe, strengere geurnormen voor de veehouderij. De gemeente Landerd wilde daarbij verder gaan dan omliggende gemeenten. De lokale politiek gaat nu bekijken of dat echt nodig is. "Wij vinden het ook jammer dat het zo moet. Maar zonder deze actie was de gemeente absoluut niet met ons in gesprek gegaan", zegt Bart Voet, voorzitter van de lokale afdeling van boerenorganisatie ZLTO. "Over de rug van de verenigingen? Helemaal niet", vindt hij. "Wij stellen al jaren belangeloos onze ruimte of financiële middelen ter beschikking. Daar mogen we dan toch ook mee stoppen?"

Gans het raderwerk staat stil, als uw machtige arm het wil. Die oude stakingsleus omschrijft goed de positie van boeren in meer dorpen in Oost-Brabant. Iedereen is familie van een boer, kent een boer of werkt voor een boer. Ook het verenigingsleven draait voor een groot deel op sponsoring door agrarische bedrijven.

In Schaijk is de carnavalsoptocht, met meer dan 1100 deelnemers op een bevolking van zevenduizend, de trots van het dorp. Van de twintig carnavalsverenigingen die wagens bouwen zijn er veertien afhankelijk van bouwschuren op een boerenerf. Loonwerkers, agrarische adviesbureaus en zelfs restaurants sloten zich uit solidariteit bij de boerenopstand aan. Zij wilden stoppen met het sponsoren van het hele verenigingsleven.

"Als dit lang had geduurd was het een ramp geweest voor carnaval", zegt Roy van Boekel van de lokale carnavalsstichting. Maar van chantage wil hij niet spreken. "Er zijn boeren waar al twintig jaar wordt gebouwd. Elektriciteitskosten worden niet doorberekend. De situatie was heel vervelend, maar wij hebben een heel warme band met de boeren."

Sinds de Q-koorts epidemie, die ook in Landerd veel slachtoffers maakte, is er in Brabant een burgerbeweging die het aantal dieren in de intensieve veehouderij omlaag wil brengen. Die strijd zorgt in veel dorpen voor een gespannen situatie, weet Jan van Hoof van actiegroep Mens, Dier & Peel uit de gemeente Gemert-Bakel. "De boeren oefenen op allerlei manieren druk op mensen uit."

Volgens Van Hoof laat de kwestie in Landerd zien dat je veebeleid niet kunt overlaten aan de gemeente. "De druk en de lobby door boeren zijn lokaal gewoon te groot. Staatssecretaris Dijksma wil dat gemeenten gaan sturen op dierenaantallen. Maar deze kwestie laat zien dat dat niet werkt."

Op 20 november gaan partijen in de gemeenteraad met de boeren in gesprek. Het voorstel voor een lokale strengere geurnorm is nog niet van de baan, benadrukt Mathieu de Klein, fractievoorzitter van coalitiepartij Progressief Landerd. "Ik ga niet op voorhand zeggen hoeveel ruimte er is om iets te veranderen. Ik ga eerst naar de boeren luisteren."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden