'Zonder religie verdwijnt het jodendom'

MARIJE VAN BEEK

Hij draagt een keppel op zijn kalende schedel, en daaronder een pronte grijze baard die aan de punten al wit wordt. En rabbijn Ies Vorst (75) voetbalt. Het staat er echt, in het Nieuw Israëlietisch Weekblad. Traditiegetrouw vond in Amstelveen gisteren de joodse familiedag Jom Ha Voetbal plaats, jaarlijks goed voor een slordige tweeduizend bezoekers.

Het joodse magazine werpt de vraag op of die voetbaldag 'de noodzaak illustreert van cultureel (niet religieus) jodendom'. Rabbijn Vorst, van orthodoxe huize en hoofd van de joodse jeugdbeweging Tikwatenoe, is fanatiek deelnemer van het eerste uur. In zijn ogen is aan cultureel jodendom 'absoluut géén behoefte'. "Het is al 33 eeuwen onze opdracht om het jodendom te continueren. Transitie naar cultureel jodendom zou rampzalig zijn. Dat biedt geen continuïteit. Zonder religie verdwijnt het jodendom."

Met verwijzing naar de twaalfde-eeuwse joodse filosoof Maimonides wijst Vorst op de heilzame werking die van een pot voetbal kan uitgaan. "... die benadrukte dat een gezonde geest huist in een gezond lichaam." Spiritueel moet je net zo goed actief zijn, stelt de rabbijn. "Bijvoorbeeld door tefilien te leggen." Daarmee wordt het ritueel van omwikkelen van de gebedsriemen bedoeld, met de zwartlederen doosjes die teksten uit de Thora bevatten. Bij de rabbijn gaan de tefilien mee het voetbalveld op. "Spelers uit een Frans team waren een keer hun riemen vergeten en konden bij ons alsnog tefilien leggen." Het eenmalige blad Eenheid, een uitgave van de stichting Protestants Nederland ter gelegenheid van het 450-jarige bestaan, komt met een christelijke rapper. De naam is Rivelino Rigters (34). Gleufhoed op het hoofd, in houthakkersblouse, en om de pols een dikke klok. Rigters heeft een rap gemaakt van een gedeelte uit een van de oerdocumenten uit het protestantisme: de Heidelbergse Catechismus, een samenvatting van dogma's in vraag-en-antwoordvorm. Om met de tekst uit de voeten te kunnen zette de rapper Tale Kanaäns om in slang.

Dat ziet er zo uit. "Vraag 94. Wat geeft de Master als eerste code? Antwoord: Dat ik, zo true m'n lobi voor me ziel is, ik alle voodoo, bonoe, fake prophets, bij-briebies, oproepen van de Spirits of andere creatures, diss en loesoe ga, om zo de enige ware Master true te leren kennen, Hem alleen streetcred geef, met alle respect en tranquil van Hem alleen goodness verwacht, de Master met heel me attie Lobi geef, respecteer en big ups breng; beter, dat ik loesoe ga van de weg van goons, peeps en goblins, en die skot, dan dat ik iets lowlife tegen Zijn wil doe." Nog een opmerkelijk persoon is te vinden in het maandblad van de doopsgezinden, Doopsgezind.nl. Ruurd Walinga, in veelkleurig T-shirt met een fors roze hart op de borst, en lang haar in combinatie met een kale schedel, is christelijk cabaretier. En daarnaast journalist voor het Friesch Dagblad. Halverwege zijn gereformeerde opvoeding vond Walinga het tijd dat er meer gelachen werd in de kerk. "Sportjournalist Mart Smeets kon de uitslagen van de voetbaltoto met meer enthousiasme voorlezen dan de dominee Gods Woord."

Naar goed protestants gebruik probeert de cabaretier zijn humor natuurlijk bijbels te verantwoorden. "Ik heb ontdekt dat de woorden 'gein' en 'genade' in het Hebreeuws dezelfde stam hebben." Walinga wordt wel de meest gevraagde christelijke cabaretier genoemd, maar de Fries blijft er heel gewoon onder. "Je hebt er maar een paar en ik ben het goedkoopst."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden