Zonder je ouders naar een museum is supercool

Twee meisjes (8 en 10) zonder begeleiding naar het museum? Prima idee, vindt hun moeder. Heeft ze het mis?

Mamadag is géén werkdag, maar op deze dag gaat het mis. Een moeder móet vergaderen, terwijl haar dochters (8 en 10) vrij zijn van school.

Dus verzint deze moeder een list: terwijl zij zich buigt over taaie kantoorkwesties, mogen haar dochters naar het Haagse Kinderboekenmuseum. "Zonder jou?" vragen die. Dat vinden ze vet cool.

"Dat is dan 19 euro 50", zegt de museumreceptionist. Nee hoor, zegt de moeder, ik ga niet mee, mijn ticket kunt u schrappen. De receptionist fronst, sputtert, gaat dan akkoord. Daarmee verleent ze de moeder een gunst: loslopende kinderen zijn in het museum verboden.

Onderweg naar kantoor voelt de moeder wrevel over wat zij als betutteling ervoer. Denkt de receptionist soms dat haar dochters vitrines stuk gaan gooien? Niet durven vragen waar de wc is? Dat zij haar kinderen verwaarloost?

Dat laatste - veronderstelde - oordeel irriteert deze moeder. Opvoeden is in haar ogen: kinderen stimuleren tot zelfstandigheid. Zo is ze zelf ook opgevoed: háár ouders zetten haar vroeger af bij de ingang van de Efteling met een kwartje voor de telefoon. Niemand die loslopende kinderen toen opmerkelijk vond.

Dat de wereld nu veel gevaarlijker is, durft deze moeder te betwijfelen. Natuurlijk, er is meer verkeer, en internet kan het kinderleven compliceren. Maar auto's en cyberlokkers vind je toch niet in een museum? Vandaar haar vraag: is zij nou gek?

Daarover laat Tawhida Engelenburg, receptionist van het Kinderboekenmuseum, zich niet uit. Zij licht alleen het museumbeleid toe. "Wij zijn geen oppasadres. Kinderen zijn de verantwoordelijkheid van de ouders." Die proberen hun kroost 'echt heel vaak' in het museum te stallen, maar daar passen Engelenburg en haar collega's voor.

Ook andere kinderattracties hebben een anti-losloopbeleid. In Ouwehands Dierenpark (Rhenen) zijn kinderen alleen met hun (groot)ouders of oppas welkom. Science Center Nemo in Amsterdam staat oogluikend toe dat ouders een kopje koffie drinken in het restaurant, terwijl hun zonen en dochters het museum verkennen. Maar de regel is: toezicht verplicht tot 12 jaar. "Het is hier geen speeltuin."

Bij de Efteling zou deze moeder haar kinderen nog wel kunnen afzetten. Dat speelpark hanteert géén expliciet beleid. "Als ze een abonnement hebben en ons park goed kennen", zegt Hester Ubbink. "Dan kan het waarschijnlijk wel." Maar, zegt ze, een kind alleen is hoogst zeldzaam. Niet meer van deze tijd.

Aan die tijdgeest wijdt de moeder enkele gedachten tijdens haar taaie vergadering. Ouders van nu lijden aan collectieve overbezorgdheid, besluit ze. Brengen hun 11-jarige kinderen nog tot in het klaslokaal. Met die overbezorgdheid - of is het angst? voor wat dan precies? - lijkt de hele volwassenwereld geïnfecteerd. Musea en pretparken incluis.

Haar telefoon trilt: een sms'je van haar dochters. 'Mam, mogen we alsjeblieft iets langer blijven? Het is hier supercool!!! xxx'

Reageren? Zelf een opvoedvraag insturen? Mail iris.pronk@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden