Zonder jaarloon naar huis tijdens Chinees Nieuwjaar

Salaris | Het jaarloon van Chinese bouwvakkers wordt steeds vaker te laat of helemaal niet betaald. Dat betekent platzak op familiebezoek tijdens de feestperiode.

Dit weekend luidt China het jaar van de haan in, maar voor Lu Dingquan is het moeilijk om in de feeststemming te komen. Vijf maanden aan salaris moet de 28-jarige tunnelgraver uit de centraal gelegen provincie Hubei nog uitbetaald krijgen. Achterstallig loon is een wijdverbreid probleem onder China's 170 miljoen migrantenwerkers, voor wie de jaarlijkse vakantieperiode rond het Chinese nieuwjaarsfestival vaak de enige kans is om terug te keren naar hun thuisregio.


In de bouwsector is dit ook de enige keer per jaar dat arbeiders hun salaris krijgen uitbetaald. China's enorme bouwsector, verantwoordelijk voor de meest zichtbare symbolen van China's razendsnelle ontwikkeling, van wolkenkrabbers tot hogesnelheidslijnen, is een van de meest ondoorzichtige bedrijfstakken van het land. Projecten worden eindeloos opgedeeld en uitbesteed en bouwvakkers werken op een flexibele basis.


De sector wordt de laatste twee jaar geraakt door China's afzwakkende economische groei. Vorig jaar groeide de Chinese economie met 6,7 procent, het laagste groeicijfer sinds 1990. Overcapaciteit is een toenemend probleem en steeds vaker moeten arbeiders zonder hun geld op zak terug naar huis.


"Het is niet alsof m'n baas het geld klaar heeft liggen. Hij heeft het nog zwaarder dan ik", zegt Lu, die hem de vorige avond nog gebeld heeft om naar zijn geld te vragen.


Zoals gebruikelijk ontstond het geldtekort verder terug in de productieketen. "Het gaat slecht met de mijn waarvoor we werkten."


Ook de Chinese overheid is zich bewust van de invloed van een langzamere economie op de uitbetaling van salarissen, en daarmee op de maatschappelijke stabiliteit. "Het is geen nieuw onderwerp", schreef staatspersbureau Xinhua vorige week. "Maar het wordt erger, en protesterende arbeiders worden vaker gewelddadig behandeld."


Hoewel accurate cijfers ontbreken en lokale media maar zeer beperkt verslag mogen doen van protesten, komen er steeds meer gevallen in het nieuws. Zo werden in de stad Chongqing vijf mannen op bevel van een lokale ambtenaar in elkaar geslagen toen ze om hun geld kwamen vragen. In december, een maand waarin de niet-gouvernementele organisatie China Labor Bulletin 180 loongerelateerde protesten registreerde, klommen twintig migrantenwerkers op het dak van een winkelcentrum in Guangxi. Ze dreigden ervan af te springen als ze hun geld niet voor het Chinees Nieuwjaar zouden ontvangen.


"Dit is maar al te gebruikelijk", zegt Yin Zhangxing, een heftruckbestuurder uit Wuhan die is getraind in arbeidsactivisme. De organisatie van arbeiders is een gevoelig onderwerp in China, dat geen onafhankelijke vakbonden duldt. Hij is blij dat de overheid , die zegt dat de kwestie in 2020 verleden tijd is, oplossingen voorstelt, zoals een digitaal registratiesysteem dat het moeilijker moet maken voor bedrijfseigenaren om hun verantwoordelijkheid te ontlopen. "Maar belangrijker is het om arbeiders bewust te maken van hun rechten. En hoe ze daarvoor op kunnen komen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden