’Zonder flexibiliteit heb je een probleem’

Roel Hermanides van Novadic Kentron. 'De complexe problemen van deze cliënten vragen om ordening. Verder zijn leidinggevende capaciteiten onmisbaar.' (FOTO BRAM PETRAEUS) Beeld
Roel Hermanides van Novadic Kentron. 'De complexe problemen van deze cliënten vragen om ordening. Verder zijn leidinggevende capaciteiten onmisbaar.' (FOTO BRAM PETRAEUS)

Verslavingszorginstelling Novadic-Kentron heeft vacatures voor behandelcoördinatoren. Roel Hermanides, lid van de raad van bestuur, vertelt over de organisatie.

Waarom kan Noord-Brabant niet zonder Novadic-Kentron?

„Het is de enige verslavingsinstelling van Noord-Brabant. We behandelen alle soorten verslavingen, van overmatig gokken tot alcoholmisbruik. Daarnaast zorgen we ook voor maatschappelijke opvang, bieden kwetsbare mensen dus tijdelijk onderdak.”

Wat maakt het de moeite waard om bij uw organisatie te werken?

„We volgen de ontwikkelingen in de verslavingszorg op de voet. We hebben nieuwe behandelingsprogramma’s voor kinderen en ouderen en helpen ook mensen die internet dwangmatig gebruiken.

Onze expertiserol nemen we serieus. Door onze contacten met universiteiten en hogescholen krijg je de kans je snel te ontwikkelen.”

U hebt vacatures voor een GZ-psycholoog en een arts die als behandelcoördinatoren aan de slag kunnen. Waar gaat u vooral op letten?

„Naast voldoende vakkennis kijken we of ze in staat zijn zicht te houden op meer behandelaars en behandeltrajecten kunnen coördineren.”

Welke sollicitatiebrieven legt u direct opzij?

„Brieven waaruit blijkt dat de sollicitant moeite heeft met multidisciplinair werken. Je krijgt te maken met veel soorten deskundigen: artsen, psychologen, psychiaters, mensen van de sociale academie.”

Hoeveel collega’s krijgen de nieuwe behandelcoördinatoren en hoe gaan zij met elkaar om?

„Bij Novadic-Kentron werken 1100 mensen, maar ze zullen leiding geven aan enkele tientallen medewerkers. De organisatie is niet hiërarchisch en men heeft hart voor de zaak. Medewerkers kijken naar elkaars functioneren en bespreken dat. Uit tevredenheidsmetingen onder cliënten en werknemers blijkt altijd weer grote betrokkenheid. Dat is dus niet alleen een mooi verhaal.”

Welke karaktereigenschap kan hij of zij beter niet hebben?

„Autoriteitsgerichtheid. We verwachten wel dat je zorgvuldig bent, maar zonder flexibiliteit heb je een probleem. Onze cliëntengroep vereist creativiteit.”

En welke eigenschap is onontbeerlijk voor deze functies?

„Het vermogen te analyseren. De complexe problemen van deze cliënten vragen om ordening. Dat geldt ook voor de behandelprocessen. Verder zijn leidinggevende capaciteiten onmisbaar.”

Werken de ideale kandidaten over tien jaar nog bij Novadic-Kentron?

„Zeker. We verwachten geen mensen die voor één jaar komen. Als ze het goed doen op deze functies, blijven ze vaak lang aan. Ze kunnen ook aan onderzoekstrajecten meewerken en zich uiteindelijk scholen tot verslavingsarts of - psycholoog.”

Meer informatie over deze vacature in de personeelsadvertentie in dit katern.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden