'Zonder asbak op tafel geen bruin café'

Of het nou mag of niet: Thomas Melisse tapt de biertjes in bruin café De Postillon in Utrecht standaard met een sigaar in zijn mond. Dat doet hij al jaren. Dat is in de meeste Nederlandse horecagelegenheden wel anders sinds het rookverbod. Dat nog eens extra werd aangescherpt.

Sinds deze week mag er (helemaal) niet meer gerookt worden in horecagelegenheden. Ook in kleine cafés moeten de asbakken van tafel, besloot staatssecretaris Van Rijn. De consequenties bij overtreding zijn niet mals. Kleine cafés die voor de eerste keer (tot 1 januari 2015) in overtreding gaan, krijgen een waarschuwing. Gaan ze de tweede keer de mist in: 600 euro boete. Maar dat is niet alles.

Een boete kan aardig oplopen weet uitbater Melisse. Hij heeft er inmiddels ruime ervaring mee. Zeven keer om precies te zijn, bezochten de 'sneaky mannetjes' (van de Voedsel- en Warenautoriteit die toeziet op naleving van de Tabakswet) zijn zaak: "Ze gaven achteraf netjes een hand." 18.000 euro bedroeg de totale schade. De boete werd bij iedere overtreding hoger.

Melisse maakt zich er niet druk om. De rokers in De Postillon, pakje sigaretten op tafel, zorgen vooral in het herfst- en winterseizoen voor veel omzet. Genoeg om de boetes mee te betalen. "Heel Utrecht weet dat hier gerookt mag worden. Je wil niet weten hoe druk het hier is." Melisse vindt het verbod 'belachelijk'. De 'regeltjes' volgen elkaar in rap tempo op, zegt hij.

Of cafébazen van andere kleine (en grote) kroegen net zo weerbarstig zijn als Melisse weet Joris Prinsen, woordvoerder van Koninklijke Nederland Horeca (KNH), niet. Volgens Prinsen hangt het af van de locatie, het kroegpubliek en de aanwezigheid van een terras, of kroegbazen zich aan het verbod zullen houden.

De KNH zet zich in voor 20.000 horeca-ondernemers in Nederland, maar is (nog) niet benaderd door kroegbazen van eenmanszaken. De meeste horecabazen hebben zich ingesteld op het verbod, denkt Prinsen. Zelf is hij blij dat er een besluit is genomen: "De welles-nietesdiscussie zorgde voor veel onrust in de horecawereld." Een schisma? Nee, dat niet.

Een schrale troost is er voor rokers van de elektronische sigaret. Die is (nog) niet opgenomen in de Tabakswet en mag dus gewoon gerookt worden in bars. Maar waarschijnlijk niet voor lang, want Van Rijn is er druk mee bezig. Het maakt voor Thomas Melisse geen verschil. De kroegbaas denkt er niet aan zijn kroeg rookvrij te maken. Het zou letterlijk, zo zegt hij, het einde betekenen van zijn oude bruine café. "Zonder asbakken op tafel geen bruin café. Daar dankt de bruine kroeg toch juist zijn naam aan?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden