Column

Zonder alcoholische drank was de mensheid niet tot zijn recht gekomen

Beeld Trouw

Hebt u wel eens uw mond met het goddelijke elixer uit onze aardse wijngaarden gevuld? Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Cinsault, Chenin, Carignan. En nu heb ik het alleen over wereldberoemde wijnsoorten die met een 'c' beginnen. 

Of een Armagnac geproefd die een eeuwigheid in een eiken ton heeft gesluimerd? En wat te denken van het klotsende Belgische abdijbier tegen de binnenkant van uw tanden? Denk ook aan de exquise smaak van een echte Highland single malt scotch whisky. En laat ook in de vorm van een zoete limoncello duizenden engelen op uw tong pissen. Sinds de mens mens is, heeft hij duizenden alcoholische brouwsels uit zijn geniale inventiviteit geschud. Bijna alles wat hij op zijn weg vond heeft hij in alcohol weten te transformeren en distilleren. Behalve zand en gewapend beton dan. Je zou bijna geneigd te zeggen dat zonder alcoholische drank de mensheid niet tot zijn recht was gekomen. Maar vergeet het allemaal maar: gisteren bleek uit een zeer uitgebreide internationale studie op basis van gegevens van 600.000 (!) drinkers dat zelfs een glas alcohol per dag dodelijk is. Althans, je gaat er korter van leven. Met een miserabel glaasje Clos de Vougeot of Leffe blond per dag gaat je levensverwachting gelijk anderhalf jaar achteruit.

Ik moest natuurlijk aan die wijnwinkel denken waar mijn vader eens in de zoveel tijd zijn lege flessen liet vullen. Achter de toonbank hing een bord waarop stond: 'Wijndrinkers leven langer dan waterdrinkers'. Of deze wijsheid op de data van 600.000 proefkonijnen was gebaseerd, stond er niet bij. Mijn vader is 89 geworden. Zijn eigen moeder, mijn oma Suzanne, dronk aanzienlijk meer. Bij de twee dagelijkse warme maaltijden was er bij haar het ritueel van de drie heilige eenheden: aperitief voor het eten, wijn tijdens en digestief na. Ik schat dat haar dagconsumptie tussen de vijf en tien glazen moet zijn geweest. Ze had als rechtgeaarde Normandische boerin ook heel wat appelbomen in haar tuin waarmee ze illegale calvados bij de buurman liet stoken (70 procent!). Verder ging zo'n beetje alles wat groeide in die tuin - kersen, peren, aardbeien - in weckpotten vol eau de vie (levenswater!). Ze werd overigens 92.

Château Kana

En ga me nu niet onder een berg beschuldigende brieven begraven: ik bedoel hier niets mee, niets wetenschappelijks en wil niemand aan de drank brengen. Ik vrees alleen dat de rest van ons leven, dat nu al record op record breekt wat levensverwachting betreft, niet bijster vrolijk wordt. Zonder sigaartje, cordon bleu en chianti bij de houtkachel of open haard, moederziel alleen in een huis zonder vrienden, met op schoot een gezond bord van duurzame linzen, en de ratelende warmtepomp als achtergrondgeluid. Dan zullen we nostalgisch nog hooguit een heilig boek mogen openslaan bij Johannes 2:1-12. Daarin wordt het eerste wonder van Jezus beschreven tijdens een bruiloft in Kana. De zoon van God liet zes stenen waterbakken vullen en veranderde het water in wijn van topkwaliteit. Een van die bakken was al goed voor honderd liter Château Kana.

De columns van Ephimenco zijn terug te lezen op trouw.nl/ephimenco

Lees ook: 'Zelfs één glaasje is er voor je gezondheid één te veel'
Volgens onderzoekers is het definitief: een wijntje per dag beschermt niet tegen hart- vaatziekten. Niks drinken is het beste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden