Zonde om naar Zandvoort te gaan met zo'n strand

Maar de Waal kent branding noch golven

Natuurlijk begrijpt hij dat het niet handig is om naar het midden van de rivier te zwemmen. Hans Dortant (22) heeft niemand dat zien doen. "Iedereen blijft netjes aan de rand, tussen de golfbrekers." De waarschuwing van Rijkswaterstaat dat het levensgevaarlijk is om in de rivieren te zwemmen, lijkt de meeste stadsstrandgangers bij Nijmegen niets te doen - een drukke Waaloever genoot gisteren gemoedelijk van het tropische weer. Want het is warm, hier aan de Waal.

Een midweekje Nijmegen, samen met dochtertje Wieke (10): Klaartje Broers (46) keek ernaaruit, totdat het kwik opeens omhoogschoot. Want juist nu had ze vanuit haar woonplaats Alkmaar zo naar het strand bij Bergen of Camperduin kunnen fietsen. Gelukkig was er hier ook een mooi zandstrand, om even verkoeling te zoeken onder de spoorbrug over de Waal. Wieke mist wel de hoge golven van het echte strand, "maar niet die enge kwallen!" En die stroming? Hoewel ze beweert geen 'bange schijterd' te zijn, gehoorzaamt Wieke keurig haar moeder. Ze gaat niet verder dan tot haar knieën in het water.

Uitkijkend op het glooiende Nijmegen liggen voornamelijk studenten op het volle Waalstrand. Net de scriptie ingeleverd, de laatste tentamens gehad. Zoals Jacqueline Lemmers (27) en Sarah van Riel (25), beiden geneeskunde. Het tropische weer kwam precies op het juiste moment: Lemmers is net klaar, Van Riel begint over enkele weken aan haar laatste coschap. Over de sterke stroming maken ze zich niet druk, ze zijn zelfs het water nog niet in geweest. "Maar het is wel anders dan het echte strand." Geen golfslag, geen branding, geen strandpaviljoens. De enige voorziening is een bakfiets met een vrieskist, die luid toeterend ijsjes verkoopt.

De opkomst van het stadsstrand past perfect in het beeld van de nieuwe stadsmens, meent de Amsterdamse stadsecoloog Remco Daalder. "Toen de auto in de jaren zeventig gemeengoed werd, ging iedereen naar Zandvoort. Maar files maakten daar in de jaren negentig weer een einde aan. Daarbij: de nieuwe stedeling woont niet langer uit noodzaak in de stad, maar kiest er tegenwoordig voor. Die hoeft niet zo nodig de stad te ontvluchten", vertelt hij telefonisch.

Stadsstranden zijn niet overal succesvol. Rotterdam kiest inmiddels weer voor groen in plaats van zand, nadat verschillende strandondernemers over de kop gingen. Logisch, denkt Daalder. "Je kon er gewoon niet lekker zwemmen."

Bij Nijmegen wel, vinden Hans Dortant en zijn vriendin Linda Berendsen (20). Net die ochtend leverde hij zijn afstudeerscriptie in, tevreden geniet hij aan de rivier van zijn vrijheid. Berendsen is ook net klaar en gaat deze zomer alleen nog maar luieren. Daarbij biedt dit strand uitkomst, zeker nu de twee met hun studenten-OV deze maand even niet gratis naar Zandvoort kunnen reizen. Normaal deden ze dat wel, de kabbelende Waalbranding haalt het toch niet bij de echte zee. "Maar we hebben nog drie weken Griekenland voor de boeg", lacht Linda. "Daar heb je pas stranden!"

'Zwemmen in rivieren is levensgevaarlijk'
Rijkswaterstaat vindt het levensgevaarlijk. Spelen met je leven, zo waarschuwde de dienst. Zwemmen in rivieren en kanalen, tussen kribben en langs de oevers, brengt enorme risico's met zich mee.

Door sterke stroming kunnen zwemmers worden meegezogen. Ook binnenvaartschepen maken het erg gevaarlijk. "Vanaf een schip zijn zwemmers niet of nauwelijks te zien." Het water in rivieren is daarbij erg koud en de temperatuur kan sterk wisselen. Hierdoor neemt de kans op kramp en onderkoeling toe. Volgens een woordvoerder van de dienst overleden vorig jaar in Gelderland zeker 11 mensen door het zwemmen in dit soort buitenwateren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden