Commentaar

Zondagsrust is een eigen keuze

Winkelend publiek op zondag in het centrum van Harderwijk. Beeld ANP
Winkelend publiek op zondag in het centrum van Harderwijk.Beeld ANP

Treinpersoneel werkt op zondag, artsen en journalisten ook, net als predikanten. En steeds meer winkelpersoneel.

Waar in 2006, tien jaar na de invoering van de koopzondag, slechts in een op de vijf gemeenten de winkels elke zondag open waren, geldt dat nu al voor bijna zeven van de tien gemeenten. Het gaat niet alleen om supermarkten, maar ook om winkels die echt voor het funshoppen zijn.

Honderd jaar geleden waren winkels ook ’s avonds en op zondag open. Kleine winkeliers waren destijds blij met de winkelsluitingswet die de openingstijden wettelijk regelde. Het gaf rust in het huiselijk leven.

De 24-uurseconomie kent nu helemaal geen pauze meer, zeven dagen per week. Dat betekent alle vrijheid voor de consument om elke dag lekker te shoppen. En die zondag, die in het naoorlogse Nederland lange tijd als de saaiste dag van de week werd gezien, biedt nu volop mogelijkheden om leuke dingen mee te maken, musea te bezoeken, festivals en andere evenementen.

Behoefte aan rust

In een hoog tempo zonder pauze maar doorgaan, dat is voor sommigen te veel. In al die drukte is er ook behoefte aan rust, aan stilte. Waar de zondagsrust lange tijd vooral gedragen werd door een christelijk, bijbels geïnspireerd principe, zijn er nu ook in niet-kerkelijke hoek voorstanders van te vinden. Een dag even niet drommen mensen met plastic tasjes door de straten zien lopen, geen harde muziek horen van weer het volgende festival. Een dag per week om bij te komen, op te laden, omdat die dag anders is dan de andere dagen. In Nederland zijn steeds minder gebieden waar die zondagsrust nog bestaat.

De Vereniging tot bevordering van de zondagsrust, het domein van orthodoxe protestanten, ziet dan ook het ledental groeien met mensen die helemaal niet kerkelijk gebonden zijn, maar die tegen de grenzen aan lopen van een non-stop-economie.

Wie een rustige zondag wil, kan kiezen voor een boswandeling. Maar helemaal individueel is die keuze niet. Stadsbewoners kunnen de zondagsdrukte niet buiten de deur houden. En wie in een dorp in de Alblasserwaard woont en op zondag wil funshoppen, moet daarvoor een eind reizen.

Dat de drukte van 24/7 menigeen te veel is, is goed voorstelbaar. Maar een nieuwe winkeltijdenwet, die het aantal koopzondagen weer zou beperken, die moet er niet komen. De behoefte aan een vrije keuze op zondag blijkt veel groter dan de behoefte aan rust. Dat de zondagsrust van een vervelende verplichting tot een luxe-ervaring is geworden, hoort net zo goed bij deze tijd als het warenhuis dat elke zondag open is.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier meer commentaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden