Zondagsrust heikel punt bij coalitievorming Bijbelgordel

De zondagsrust domineert veel coalitieonderhandelingen op de Bijbelgordel, de regio rondom de Randstad met veel orthodox protestants-christelijke inwoners. Het blijkt een heikel punt in Elburg, Harderwijk, Veenendaal en Rhenen. Niet alleen de SGP en ChristenUnie boekten op de Bijbelgordel flinke verkiezingswinsten op 19 maart. Progressieve partijen, vooral D66, deden dat ook. In toeristische streken als de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug groeit de roep om koopzondagen.

Sinds juli 2013 mogen gemeenten zelf bepalen of ze koopzondagen toestaan of niet. Dat heeft in veel toeristische gemeenten met grote orthodox-christelijke bevolkingsgroepen voor beroering gezorgd. Lege winkelstraten en noodlijdende ondernemers vragen meer vrijheid. Christelijke partijen waken over de zondag. De Vereniging ter Bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging verwelkomt steeds meer leden, aldus het Reformatorisch Dagblad. Het 27.000ste lid is in zicht.

In Rhenen, met zijn zeer gemêleerde bevolking rondom Ouwehands Dierenpark, stapte de SGP vorig jaar uit de coalitie vanwege het toestaan van zondagsevenementen. De winkeliersvereniging zou aan die evenementen meebetalen via reclamebelasting. Orthodox-christelijke winkeliers stapten boos uit die vereniging. De SGP is de grootste partij geworden en leidt de coalitievorming. Progressief Rhenen en de SGP, getalsmatig de duidelijkste coalitie, botsten direct over de koopzondag.

In buurgemeente Veenendaal is een formatie gaande tussen verklaarde voor- en tegenstanders van de koopzondag. In dit zelfbenoemde regionale koopcentrum in de Gelderse Vallei praten D66 en VVD met SGP en ChristenUnie. In Harderwijk was de koopzondag het verkiezingsitem. Voorstanders, vóór de verkiezingen nog in de meerderheid, zagen dat de tegenstanders CDA en ChristenUnie er met een flinke stemmenwinst vandoor gingen.

In de gemeente Ede, waar de SGP na een anti-koopzondagcampagne onverwachts de grootste werd, ontstaat een SGP-loze coalitie. D66 doet er voor het eerst mee. CDA en ChristenUnie onderhandelen met lokalo's en progressieven. De laatsten hameren op meer activiteiten op zondag in Ede, waar het Nationale Park de Hoge Veluwe ligt. In Elburg, waar winkeliers in de historische vesting strijden voor koopzondagen, vragen D66 en VVD aandacht hiervoor bij de grote christelijke partijen.

Ook elders op de Bijbelgordel houdt de koopzondag de politieke gemoederen bezig. In Scherpenzeel (Gelderland) besloot de afscheidnemende gemeenteraad in januari alvast geen koopzondag toe te staan. In Huizen (Noord-Holland) vormen drie confessionele partijen (CDA, ChristenUnie, SGP) een coalitie met D66 en GroenLinks. Een hoofdvoorwaarde: geen koopzondag.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden