'Zondagavond heerlijk de kroeg in'

Cornald Maas
"De zondag is de enige dag waarop ik niets hoef. Ook niet van mezelf. Dat geldt voor geen enkele andere dag; ik werk zes dagen per week. Eigenlijk is maandag ook nog een vrije dag - we gaan pas dinsdag weer vergaderen voor de 'Opium'-uitzending van de zaterdag erop - maar dan beginnen allerlei kranten, bladen en programma's die iets van me willen toch alweer te bellen.

Mijn zondag van nu staat haaks op hoe ik die dag in mijn jeugd beleefde. Ik vond het de ergste dag van de week. Dan moest er van alles. Dan gingen we eerst naar de kerk en daarna op bezoek bij grootmoeder 1. Dan naar grootmoeder 2, de moeder van mijn vader en dan had mijn grootvader ook nog een zus die alleen woonde. Daar moesten we dan ook nog naartoe. Haar noemden we tante, zij had voor ons niet eens een naam. Gewoon tante. Een vast parcours elke zondag. Met bij grootmoeder 2 rosé voor de vrouwen en bier voor de mannen. Ik dacht: als dit nou vrijheid is dat je de hele dag doorbrengt met familiebezoek, dan hoeft het niet voor mij.

Ik ben opgegroeid in Brabant. Mijn vader had een eigen transportbedrijf en werkte nog op zaterdagochtend. Dat was toen zo met een eigen bedrijf en vijf broers in de zaak. De zaterdagmiddag was dan voor de tuin, want die moest elke week op orde worden gebracht. Zondag was zijn enige vrije dag.

Dat was ook de enige dag dat mijn moeder niet kookte, dus haalde mijn vader om vijf uur friet en werd er witlof bereid. Best smakelijk hoor, gesneden witlof, maar die patat heb ik nooit lekker gevonden. Daarna mocht ik nog even naar 'Floris' of naar 'Catweazle' kijken en dan begon 'Studio Sport', wat ik tamelijk verschrikkelijk vond. En dan was het weekend voorbij en begon de werkweek weer met zijn sleur. Zo was het elke zondag. Ik had die dag liever met wat meer avontuur ingevuld.

Die zondag was het slotakkoord van een weekend waarin ik doorkreeg dat er in Brabant wel degelijk zoiets als vrijheid bestond. Vrijdagmiddag was altijd spannend: wat zou het weekend gaan brengen? De zaterdagen bij ons thuis waren onvoorspelbaar en vrijzinnig. Dan kwamen mijn opa en en oma op bezoek en hadden mijn ouders 's avonds wel eens 'visite', zoals wij dat toen noemden. Maar op zondag ging het dan alweer terug naar de verpletterende loop van de week. Mijn vader kwam uit een familie van dertien kinderen en daarin kon je best een buitenbeentje zijn. Maar het werd je niet in dank afgenomen als je je helemaal onttrok aan de ongeschreven wetten van het familiebestaan. Ik heb mij als jongen voorgenomen dat ik later een leven zou gaan leiden waarin elke dag zou voelen als een zaterdag. Dat je laat naar bed kon en de volgende mocht uitslapen.

Nu kan ik op zondag tot elf uur in bed blijven en vervolgens ongegeneerd de krant lezen, zo lang als ik wil. Ik bel ook altijd met mijn vader op zondag. Altijd aan het begin van de middag. Als 'Buitenhof' is afgelopen of nog net bezig is. Het ligt er een beetje aan hoe boeiend de onderwerpen zijn. We nemen de dingen van het leven door en hij zegt wat hij van 'Opium' vond. Zo'n telefoongesprek refereert dan toch een beetje aan dat oude familiegevoel.

Op zondag denk ik vaak: wat zal ik nu eens gaan doen? Dat denk ik op geen enkele andere dag van de week. Zomaar een aantal uren ronddwalen op Youtube of voor mijn part oude songfestivaluitslagen doornemen. Of dingen terugkijken op Uitzending Gemist. Het kan en mag allemaal.

Ik ben de vrije zondag een beetje kwijt nu ik op zondagmiddag geregeld naar voorstellingen moet omdat ik voorzitter ben geworden van de vakjury van de Musical Awards. Maar ik vind het leuk om te doen en het is van tijdelijke aard. Met koopzondagen heb ik niets. Ik heb sowieso een hekel aan winkelen, laat staan op zondag.

Zondagavond maak ik nooit afspraken. Ik ga altijd de kroeg in en geniet ervan als alles stil wordt en 'normale' mensen naar huis gaan, omdat ze de volgende dag weer vroeg moeten werken. Ik kan blijven zitten omdat ik op maandag niet zoveel hoef. Dat voelt als een privilege.

Ik vind zondag nu de leukste dag van de week."

Wie is Cornald Maas?
Cornald Maas (50) is journalist en presenteert voor de Avro het tv-programma 'Opium'. Hij heeft een relatie met Martijn en woont in Amsterdam. Zaterdag 8 december zendt 'Opium' om 22.45 uur op Nederland 2 een special uit over oudejaarsconferences.

De zondag bepaalde het ritme van de week, de kerk het ritme van de zondag. Nu kerkbezoek niet meer zo vanzelfsprekend is, vullen we de zondag met onze eigen rituelen. Deze week de zondag van:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden