'Zondag op campagne? Ik niet.'

Arie Slob:
"Ik heb de zondag altijd beleefd als een dag die anders is dan andere dagen. Dat beleven we bij de ChristenUnie nog steeds zo. Wij zijn ervan overtuigd dat het goed is een dag per week rust te houden. De zondag is daar zeer geschikt voor. Wij voeren dan ook geen campagne op die dag. Daar zijn we duidelijk in. Het is een dag van even afstand nemen van het werk en aan andere dingen aandacht geven.

"Voor mij betekent dat naar de kerk gaan en tijd doorbrengen met mijn gezin. Ik slaap in deze campagnetijd wat vaker thuis, want ik hoef niet de hele tijd in Den Haag te zijn, maar we zien elkaar toch weinig. Ik ben laat thuis en ga weer vroeg de deur uit. Daarom is die zondag zo fijn.

"Ik ben van huis uit opgegroeid met de zondag als rustdag. Wij woonden in Capelle aan den IJssel. Ook daar was de kerkgang een vast onderdeel van de zondag. Wij gingen meestal twee keer. Aanvankelijk gingen we na de kerk naar de ouders van mijn moeder om koffie te drinken. Die woonden vlak bij de kerk. Daar ontmoetten we dan vaak ook nog andere familieleden. Later dronken we thuis koffie. En natuurlijk werd er dan ook wel over de preek gesproken.

"Ik kom uit een groot gezin. Mijn vader was middenstander en werkte heel erg hard, maar op zondag was hij thuis. Zondag was een dag voor de familie. Er waren ook altijd veel vrienden en vriendinnen over de vloer. Het huis was altijd vol. Ik herinner me avondmaaltijden waarbij we in een grote kring in de huiskamer zaten. Dan werden er stapels boterhammen gesmeerd. En was er vaak ook een pan soep, volgens een geheim recept dat in de familie van mijn moeder circuleerde.

"Ik hoef niet - zoals sommige andere mensen - iets te verwerken van vroeger. Ik heb gewoon een heel goede jeugd gehad. Mijn ouders lieten ruimte voor dingen. Op zondag speelden wij gewoon buiten en lag er een keer ijs dan mochten wij schaatsen. Dat was trouwens niet voor iedereen bij mij in mijn omgeving weggelegd.

"Die zondagen van vroeger probeer ik in ere te houden, maar op mijn eigen manier. De kerkgang is voor mij nog steeds erg belangrijk. Wij gaan naar de Koningskerk in Zwolle-Zuid. Daar voelen wij ons erg thuis. We hebben een grote gemeente, zo'n 1400 leden. Heel gemêleerd samengesteld. Je zingt met elkaar en je leeft met elkaar mee. Dat vind ik fijn. Er wordt ook veel samengewerkt met andere kerken als het gaat om speciale projecten. Dat vind ik belangrijk. Ik ga weliswaar naar een gereformeerd vrijgemaakte gemeente, maar ben op de eerste plaats christen.

"De waarden van de vrije zondag heb ik nog nooit zo intens ervaren als sinds ik in de politiek zit. Het is een zegen om een dag tegen de mensen - en dus ook tegen de media - te kunnen zeggen: nu even niet. De foto's bij dit interview zijn dan ook niet op een zondag gemaakt.

"Ik heb soms best een beetje medelijden met mijn collega's die op zondag op campagne moeten. Laatst zag ik Emile Roemer op de bank zitten bij Eva Jinek en een andere collega bij Buitenhof. Ik denk dat de zondag heel bewust in de schepping is meegenomen. Degene die daar verantwoordelijk voor is, heeft er goed over nagedacht. De mens moet rust nemen. Ik zeg het wel eens tegen mijn niet-gelovige collega's: probeer het eens uit. Je zult zien hoe mooi het is. Ik ben behoorlijk afgedraaid na een week campagnevoeren en dan is het heerlijk om te weten dat je zondag vrij bent. Dan kan je lichaam ook even bijtrekken, want dat krijgt het ook zwaar te verduren in zo'n verkiezingscampagne.

"Mijn telefoon heb ik altijd bij me, maar op zondag staat hij op mijn studeerkamer in de oplader. Ik ga er af en toe wel langs om te kijken of er iets is binnengekomen. Een enkele keer zal ik wel eens een mail beantwoorden, maar dat is echt een uitzondering. Ik voel me schuldig als ik weer te lang met mijn werk bezig ben, vooral vanwege mijn gezin. Ik ga liever een mooi stuk wandelen met mijn vrouw. Dat is onze quality time.

"Stel dat wij mee mogen doen aan de formatie van een nieuw kabinet, dan is voor ons belangrijk dat het aantal koopzondagen niet verder wordt uitgebreid. Ik weet als zoon van een kleine ondernemer dat het verschrikkelijk hard werken is als je een eigen zaak hebt. Als je dan ook nog eens op zondag open moet, loop je de kans om door te draaien. Bovendien kun je een euro maar één keer uitgeven."

Wie is Arie Slob?
Arie Slob (50) is lijsttrekker van de ChristenUnie. Hij is getrouwd met Marjette. Ze wonen in Zwolle en hebben vier kinderen.

De zondag bepaalde het ritme van de week, de kerk het ritme van de zondag. Nu kerkbezoek niet meer zo vanzelfsprekend is, vullen we de zondag met onze eigen rituelen. Deze week de zondag van:

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden