Zondag laatste dag voor Yab Yum

(Novum) - De gemeente Amsterdam ziet de uitspraak van de rechter dat seksclub Yab Yum dicht moet als een succes. Het luxe bordeel is zondag voor het laatst open, laat de gemeente Amsterdam weten.

De gemeente besloot in november Yab Yum te sluiten na een negatief advies van het landelijk 'integriteitsbureau' Bibob. Dit bureau geeft een negatief advies als er een ernstig gevaar bestaat dat de vergunningen worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Bezwaren van Yab Yum tegen dit besluit werden vrijdag door de rechtbank van tafel geveegd.

Burgemeester Job Cohen stelt vrijdag in een reactie dat de rechter met deze uitspraak het beleid van de gemeente in deze zaak goedkeurt. "Met de Wet-Bibob hebben we een belangrijk instrument in handen om malafide ondernemers uit kwetsbare branches te weren. Het is van groot belang voor ondernemers en voor de stad dat misbruik van vergunningen voor criminele activiteiten niet wordt getolereerd."

De rechter stelde dat bij een prostitutiebedrijf klanten en prostituees zich in een kwetsbare positie bevinden. Meer dan in andere branches zou de angst gerechtvaardigd zijn dat iemand die zich in het verleden schuldig heeft gemaakt aan geweldsmisdrijven en bedreiging, dat ook binnen dit bedrijf zou kunnen doen. Amsterdam is al een tijd bezig om via de Wet-Bibob al dan niet georganiseerde criminaliteit aan te pakken.

Clubeigenaar Hennie Vittali heeft geen schoon verleden, stelt de gemeente Amsterdam. Volgens de gemeente is de gerenommeerde club aan het Singel in werkelijkheid in handen van de Hells Angels, en is Vittali een soort stroman. Bij de overname van het bordeel in 1999 zou sprake zijn geweest van afpersing en bedreiging. De betaalde prijs zou minder dan een kwart van de marktprijs zijn geweest.

Geruchten over de invloedrijke rol van de motorclub in de Amsterdamse prostitutiebranche doen al langer de ronde. Zo werkt de zwager van Vittali, Harry S., formeel in de beveiliging van de seksclub, maar wordt hij genoemd als de grote man achter de schermen. S. is een van de Angels die de dans wisten te ontspringen omdat de strafzaak tegen de 22 leden werd afgebroken.

Yab Yum heeft bezwaar ingediend tegen het intrekken van de vergunningen. De bezwaarschriftencommissie van de gemeente behandelt dit op 31 januari. Zo snel mogelijk daarna komt de commissie met een oordeel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden