Weblog

Zon grootste bron nieuwe energie in Europa

Zonnepanelen, zoals hier bij het vliegveld Weeze vlak over de Duitse grens, dragen inmiddels flink bij aan de Europese energievoorziening. Beeld Airport Weeze

Het lijkt wel of niemand er veel erg in heeft gehad, of het niet echt belangrijk vond natuurlijk, maar 2011 is een historisch jaar voor zonne-energie geworden. Voor het eerst in de geschiedenis waren zonnepanelen in Europa de grootste bron van nieuwe energie!

Bijna de helft van de nieuwe capaciteit aan stroomopwekking kwam in de EU vorig jaar op het conto van zonnepanelen. Europa voegde 21.642 megaWatt aan zonnepanelen toe, ruim het dubbele van de nummer twee: gasgestookte centrales, met 9718 MW. Die werden op de hielen gezeten door windenergie (9616 MW). En als je meerekent dat er gascentrales met een capaciteit van 934 MW zijn gesloten, tegen 216 MW aan windmolens, dan is wind netto zelfs nummer 2 in Europa.

Ja, ik weet, het is een beetje mooipraterij. Zonnepanelen en windmolens leveren niet continu stroom, en een gascentrale kan dat nagenoeg wel. Dus de laatste kan op jaarbasis per MW aan capaciteit meer MWh stroom leveren.
Maar toch: ik durf hier gerust van een mijlpaal te spreken. Temeer daar zonnepanelen inmiddels 2 procent van alle stroom in Europa leveren. En nog belangrijker: 4 procent van de zogeheten piek-vraag. De vraag naar stroom is overdag het grootste, als alle bedrijven volop draaien, en uitgerekend overdag leveren zonnepanelen natuurlijk hun stroom. Piek-stroom is ook het duurste, wat zonne-energie in euro's uitgedrukt dus nog meer dan die 2 procent marktaandeel geeft.

Op de tenen
Maar, en nu ga ik alle gas- en kolenfans echt op de tenen staan, de zonnepanelen die vorig jaar zijn geplaatst, gaan in de praktijk vermoedelijk even veel of zelfs meer stroom leveren dan de nieuwe gascentrales. Dat zou dus echt een grote primeur zijn.
Want wat is geval? De gascentrales kunnen wel, maar zullen niet volcontinu draaien. Ook gascentrales zijn namelijk vooral piekstroom-centrales. Ze kunnen heel snel aan- en uitgezet worden. Ze vormen als het ware de back-up voor zonne- en windenergie. En hoe meer zonne-energie er overdag wordt opgewekt, hoe minder 'gasstroom' er nodig zal zijn.

De cijfers en inzichten ontleen ik aan het rapport van de Europese brancheorganisatie voor zonne-energie Epia over de verwachtingen voor de komende 5 tot 10 jaar. Onlangs kon ik dankzij dit rapport al melden dat in Europa Nederland het op zes na grootste land kan worden als het gaat om de hoeveelheid zonne-energie die jaarlijks kan worden toegevoegd.

Zon blijft grootste bron
Als de verwachtingen van Epia een beetje kloppen, dan blijft zonne-energie de komende jaren ook nog wel de grootste bijdrage leveren aan nieuwe opwekkingscapaciteit. Althans, afgaande op de pakweg 20.000 MW die er jaarlijks bij kunnen komen. Ik weet eerlijk gezegd niet hoeveel gas- en kolengestookte centrales in de planning zijn en hoeveel MW die moeten leveren. Maar van 2000 tot 2011 werd jaarlijks gemiddeld 10.500 MW aan gas-capaciteit geplaatst en het lijkt me niet waarschijnlijk dat dit structureel gaat verdubbelen.
Kolen zijn nog veel minder in trek. Vorig jaar kwam er 2147 MW aan capaciteit bij en werden er centrales met 840 MW gesloten, dus netto voegden kolen 1307 MW aan capaciteit toe. Opmerkelijk in dit overzicht is wat er bij kernenergie is gebeurd. Er kwam 331 MW bij maar er ging, vooral door Duitsland, maar liefst 6253 MW aan capaciteit af.

Duurzaam, alles wordt duurzaam
Al met al werd in de EU zo'n 45.000 MW aan nieuwe capaciteit gerealiseerd, waarvan dus 21.642 in de vorm van zonnepanelen en 9.616 aan windmolens. Bovendien kwam er ook nog 472 MW bij in de vorm van CSP-zonnecentrales, centrales met spiegels die voor hitte zorgen waarmee turbines worden aangedreven om stroom op te wekken. Daarnaast kwam er 600 MW aan waterkracht bij, 234 MW via biomassacentrales en nog een paar kleine porties andere duurzame energiebronnen.
Alles bijelkaar was duurzame energie goed voor liefst 70 procent van alle nieuwe capaciteit. Een ontwikkeling die je een paar jaar gelden toch niet voor mogelijk zou hebben gehouden.

Twitter
Er gebeurt zoveel rond zonne-energie dat ik er onlangs ook maar een Twitteraccount voor heb aangemaakt. Dat kunt u volgen via @VincentDekker4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden