Weblog

Zon en wind, niet crisis, zorgen voor meeste CO2-reductie

Windmolens zijn belangrijker voor de CO2-reductie dan de crisis. Beeld ANP
Windmolens zijn belangrijker voor de CO2-reductie dan de crisis.Beeld ANP

Het leek zo'n simpele waarheid: de wereld kampt met een economisch crisis en de uitstoot van het broeikasgas CO2 daalt. Logisch, want het eerste veroorzaakt het tweede. Niet dus, de investeringen in wind- en zonne-energie zijn veel belangrijker.

Vincent Dekker

Dat stelt althans CDC Climat, een onderdeel van het grote Franse pensioenfonds Caisse de Dépôts. Ze lazen een jaar geleden in een rapport van de Europese Commissie dat de 'economische crisis duidelijk de belangsrijkste oorzaak was van een grote vermindering van de CO2-uitstoot'. Is dat wel zo, vroegen ze zich af. En die vraag bleek heel terecht.
Uit eigen onderzoek concluderen ze dat gerekend vanaf 2005 de reductie in CO2 voor ruim 50 procent te danken is aan duurzame energie van onder meer windmolens en zonnepanelen, voor 10 tot 20 procent aan energiebesparing en voor zo'n 30 procent aan de crisis. Er is volgens CDC Climat dus een echte energierevolutie gaande.

De Franse onderzoekers vrezen dat naast dit positieve nieuws, er ook nog wel zorgen zijn over de ontwikkelingen. In het bijzonder wijzen ze op de prijs van de emissierechten. Door de geringere vraag naar energie is er minder behoefte aan die rechten, die daardoor goedkoop zijn en niet tot vergroening aanzetten. Daar moet Brussel nog wat werk verzetten.

Dat de relatie tussen economische groei of krimp en broeikasgassen niet zo eenduidig is, bleek de afgelopen week ook nog op een andere manier. Onderzoek toonde aan dat de wereldeconomie vorig jaar met 2,9 procent is gegroeid, terwijl de CO2-uitstoot met 1,1 procent is toegenomen.
Dat stemt volgens mij extra hoopvol. Groei zonder een evenredige toename van onze vervuiling is dus mogelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden