Zomerweer

Een depressie die gisteren over het zeegebied ten noorden van Schotland naar Noorwegen trok, heeft het weer in ons land nog enigszins beinvloed. De zuidwestelijke wind nam aan de kust tot krachtig toe en vooral over de noordwestelijke helft van het land dreven wolkenvelden. Daar werd het dan ook niet warmer dan 22 graden. In het zuidoosten van het land daarentegen liep het kwik op tot 28 graden.

De depressie trekt snel naar het noordoosten weg en verliest haar invloed op het Nederlandse weer. Ten zuiden van Ierland is een nieuw hoge-drukgebied tot ontwikkeling gekomen dat naar de Noordzee trekt. De wind komt daardoor in de oosthoek en gaat warme, continentale lucht aanvoeren. Afgezien van enkele wolkenvelden wordt het vrij zonnig en de temperatuur kan gemakkelijk tot ongeveer 26 graden oplopen.

Komende nacht ontstaat boven Frankrijk een onweersstoring die naar het noorden gaat bewegen en zaterdag over ons land en de Noordzee wordt verwacht.

Morgenavond neemt van het zuiden uit de onweerskans dan ook toe. Vrijdag wordt de warmste dag van de week. In het weekeinde daalt de temperatuur weer tot rond 23 graden.

Het KNMI wordt meestal gelijk gekoppeld aan de plaats De Bilt. Dat is niet ten onrechte, want het instituut is daar al sinds 1897 gevestigd. Minder bekend is wellicht dat ook op andere plaatsen door het KNMI verwachtingen worden opgesteld. Voor de luchtvaart gebeurt dit op Schiphol, waar ook de bewaking van het Nederlandse luchtruim plaatsvindt. Op de kleinere vliegvelden Zestienhoven bij Rotterdam, Eelde en Beek worden korte-termijnverwachtingen opgesteld. Daarnaast heeft het KNMI twee hydro-meteocentra. In Hoek van Holland is gevestigd het Hydro-meteocentrum Rijnmond. Daar worden de verwachtingen voor de Nederlandse kust opgesteld en sinds kort oook de verwachtingen voor de booreilanden op het Nederlandse continentale plat. In Middelburg is het Hydro-meteocentrum Zeeland gevestigd. Hier worden de verwachtingen voor het zeegebied voor de Zeeuwse kust en de Wester- en Oosterschelde gemaakt.

Een belangrijke taak van de Zeeuwse en Zuidhollandse vestigingen is het opstellen van de te verwachten waterstanden langs de kust. Bij een bepaalde te verwachten verhoging moet bijvoorbeeld de stormvloedkering in de Oosterschelde worden gesloten.

De metereologen in Middelburg en Hoek van Holland werken daartoe nauw samen met de hydraulici van Rijkswaterstaat. Een hydraulicus is gespecialiseerd op het gebied van water, golven en getij, zoals bij de kering op een plaquette staat: Hier heersen over het getij de zon, de maan en wij.

De nacht van dinsdag op woensdag is het behoorlijk fris geweest. In het binnenland waar de wind flink afnam daalde bijvoorbeeld in Arcen het kwik tot 9 graden. Het warme water van de Noordzee en van het IJsselmeer hield de temperatuur in die omgeving belangrijk hoger. Zo werd het bijvoorbeeld in Hoek van Holland niet kouder dan 15 en in Staveren 14 graden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden