Zomerweer: Drinkpauzes, waterpistolen en matige smog

Ook gisteren vermaakten kinderen zich al in het water. Zoals hier in het pierebad van het Vondelpark.Beeld anp

We hebben er lang op moeten wachten, maar nu is het eindelijk zo ver: dit weekeinde is het echt, onvervalst tropisch zomerweer. Temperaturen zullen overal in het land boven de dertig graden uitkomen - mogelijk tikt het kwik hier en daar zelfs de 35 aan. Reden voor tal van instanties om te waarschuwen. Want dat warme weer klinkt misschien leuk, maar zorgt niet voor louter zomerpret.

Zo gaat in Twente morgen de jaarlijkse koetsentocht niet door die de Twentse Zorgcentra hadden georganiseerd voor haar 240 verstandelijk gehandicapte inwoners. Een dergelijk evenement in de brandende zon vindt de organisatie onverantwoord, voor zowel de deelnemers als de paarden.

Grote drukte wordt op de stranden verwacht. De reddingsbrigade zet daarom meer strandwachten in, vooral omdat op overvolle stranden kinderen nogal snel kwijtraken. Op sommige posten zal de bezetting van vijf of zes lifeguards worden uitgebreid naar twaalf tot veertien.

Die verwachte trek naar de kust is voor de NS reden om overdag langere treinen in te zetten naar Hoek van Holland en Zandvoort. De verkeersinformatiedienst en de ANWB verwachten lange files, en roepen iedereen op extra veel water mee te nemen onderweg. Laat onder geen beding passagiers achter in de auto, zegt de ANWB - en natuurlijk ook geen huisdieren, zegt de dierenbescherming. Daar roept directeur Frank Dales op tot het intikken van autoruiten als zo het leven van een opgesloten hond kan worden gered.

Niet doen, reageert de politie. De verzekering verhaalt de schade mogelijk op de goedbedoelende burger. Bel dus beter de dierenpolitie op 144.

Maar ook buiten de auto raken huisdieren snel oververhit. Honden, katten en knaagdieren kunnen het best aan kop, oren of hals worden gekoeld met niet al te koud water.

Het Nationaal Ouderenfonds en de GGD vragen extra op ouderen te letten. Die groep is kwetsbaar voor oververhitting, onder andere omdat ze minder makkelijk transpireren. Zorg voor voldoende vocht- en zoutopname. Een natte doek in de nek of een voetenbad kan voor verkoeling zorgen, tipt de organisatie. Het CBS becijferde dat tijdens een hittegolf in 2010 circa vijfhonderd mensen meer overleden dan normaal.

De KNVB heeft scheidsrechters en voetbalclubs opgeroepen zowel halverwege de eerste als halverwege de tweede helft extra drinkpauzes in te lassen. Dat geldt voor zowel het betaalde voetbal als de amateursector.

Op het muziekfestival Lowlands in Biddinghuizen gaan bezoekers vandaag een watergevecht aan. Duizenden festivalgangers zeggen al waterpistooltjes mee te zullen nemen.

Het warme weer zorgt dit weekeinde voor 'matige smog', verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, met hoesten, kortademigheid en irritatie van ogen, neus en keel tot gevolg. Langdurige inspanning wordt dan ook afgeraden.

Is dit allemaal niet wat veel heisa, om twee dagen hitte? Sociaal-psychologisch onderzoeker Hans van de Sande, verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen, snapt al dat gewaarschuw wel: "Als de natuur zich machtig toont, zijn we toch een beetje van ons stuk. Vroeger gingen mensen dood aan een hittegolf en was dat niets bijzonders. Maar de mens heeft nu eenmaal een overweldigend streven alles te willen beheersen."

Dan nog een laatste advies: wees kwistig met de zonnebrandcrème.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden