ZOMERVAKANTIES 1996 IETS GOEDKOPER

Uit CBS-gegevens blijkt dat georganiseerde zomervakanties in april-oktober 1996 bijna een procent goedkoper worden dan vorig jaar. In 1995 lagen de prijzen van zomervakanties nog bijna drie procent hoger dan een jaar eerder. De prijsdaling komt vooral voor rekening van vliegvakanties naar Amerika en het Nabije Oosten, touringcarvakanties en treinvakanties. Vliegvakanties naar Spanje worden daarentegen iets duurder.

Vliegvakanties naar Noord- en Midden-Amerika worden het komend zomerseizoen ruim vier procent goedkoper. De prijzen voor reizen naar Noord-Amerika, met name naar Florida, dalen met ruim drie procent. De prijsdaling voor vakanties naar het Caribisch Gebied en Mexico is de komende zomer ruim vier procent.

Het prijsniveau voor vliegvakanties naar het Nabije Oosten, voornamelijk Israël, is de komende zomer gemiddeld vier procent lager dan vorig jaar. Vakantiegangers die voor een verre bestemming kiezen in zuidoostelijke richting, zoals India en Indonesië, betalen daarentegen een procent meer voor hun vakantie.

Uit de CBS-gegevens blijkt dat de prijzen voor vliegvakanties naar het belangrijkste vakantieland Spanje met bijna een procent stijgen. Zonaanbidders met bestemming Mallorca betalen, na een forse stijging in 1995 (ruim acht procent), ook in 1996 meer voor hun vakantie, namelijk bijna twee procent. Na aanzienlijke prijsstijgingen in het vorige zomerseizoen laten de Costa Brava en de Canarische Eilanden dit jaar echter prijsdalingen zien van respectievelijk ruim vijf en bijna een procent. Liefhebbers van een vakantie per touringcar of auto met bestemming Spanje zijn de komende zomer goedkoper uit, respectievelijk bijna twee en bijna een procent.

Trein- en touringcar De grootste prijsdaling voor vakanties binnen Europa komt voor rekening van de reizen per trein, namelijk ruim drie procent.

Reizigers die met een touringcar op vakantie gaan, betalen de komende zomer gemiddeld anderhalf procent minder dan vorig zomerseizoen. Vooral reizen naar het Verenigd Koninkrijk worden goedkoper. Dit wordt onder meer veroorzaakt door de daling van het Engelse pond en de concurrentie tussen de verschillende veerbootmaatschappijen en de Shuttle. Prijsdalingen zijn ook geconstateerd voor touringcarvakanties naar Italië, Frankrijk en Oostenrijk.

Autovakanties in Nederland Bij georganiseerde autovakanties wordt de accommodatie via een touroperator gehuurd. De prijzen van georganiseerde autovakanties binnen Nederland en naar Duitsland en Oostenrijk stijgen voor het zesde achtereenvolgende seizoen. De komende zomer stijgen de prijzen in deze drie landen met anderhalf procent of meer. Sinds 1990 zijn autovakanties binnen Nederland ruim dertig procent duurder geworden. Daarentegen dalen de prijzen voor autovakanties naar Italië en Belgie/Luxemburg voor het derde achtereenvolgende seizoen.

Bootvakanties goedkoper De prijzen voor vakanties per boot dalen met ruim zes procent. Door deze daling is het gemiddeld prijsniveau de komende zomer voor het eerst lager dan in de zomer van 1990. Een belangrijke bijdrage aan deze prijsdaling wordt geleverd door de prijsontwikkelingen van de cruises in het Caribisch Gebied. Prijsdalingen van meer dan twintig procent vormen geen uitzondering. Dat heeft te maken met de goedkope dollar, en met een overaanbod aan cruises.

De CBS-cijfers over vakantiereizen zijn gebaseerd op de prijzen die touroperators in hun zomerreisgidsen (april tot en met oktober 1996) vermelden. De meest recente ontwikkelingen op de valutamarkt hebben nog geen invloed op de prijzen voor het zomerseizoen 1996.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden