Zomerse maandag

Europa staat op zijn kop. In Noord-Europa is het hoogzomer; delen van de mediterrane regio hebben al weken achtereen te maken met van tijd tot tijd zware regenval. Nog even en dan kan Spanje een waterexporterend land worden! In de regio Madrid zijn de embalses (stuwmeren) al voor bijna 80 procent gevuld. Intussen werd het zaterdagmiddag in het Noorse Kotsüy 30,1º, gistermiddag om 14 uur meldde het Zweedse Söderhamn 29,2º. Ook in Lapland is het nu warm maar van 10 tot 28 mei is het er wel te koud geweest. De impact op het maandgemiddelde viel mee. Het Noorse Kautokeino kwam uit op gemiddeld 2,7 tegen normaal 2,8º.

Na het spectaculaire onweer van zaterdagavond en gisternacht werd het bij ons vooral gistermiddag heerlijk zomerweer. Op veel plaatsen scheen de zon en om 17 uur was het in Nieuw Beerta 25,8º. Dankzij Scandinavische hoge druk scoort het noordoosten al een tijdje beter dan de rest van het land.

Aan de noordzijde van een boven Frankrijk gelegen lagedrukgebied wordt vandaag warme lucht uit Duitsland naar ons land getransporteerd. De verwachting is dat het kwik vanmiddag oploopt naar waarden tussen 24 en 29 graden. In de kustgebieden zou ’enige verfrissing’ door wind van zee kunnen optreden.

De reguliere wind is zwak en veranderlijk of oost. Het weerbeeld kenmerkt zich door nu en dan zon, vooral vanmiddag neemt de kans op een regen- of onweersbui toe. De komende dagen worden in de heersende luchtdrukverdeling geen grote veranderingen verwacht. Vooral in de hogere luchtlagen blijft ’Mister Scandinavië’ honkvast terwijl boven onze streken sprake is van relatieve lage druk. Dat resulteert morgen en overmorgen in enkele buien en met name woensdag houdt een noordwestenwind het kwik op veel plaatsen beneden de 20 graden. Vanaf donderdag neemt de hogedrukinvloed toe. Dan meer zon, afnemende neerslagkansen en weer hogere temperaturen.

Vooral op de lijn Nijmegen-Arnhem-Utrecht-Haarlem en in het noordwesten en Friesland, deed zich gisternacht één van de zwaarste onweders van de afgelopen jaren voor. De elektrische activiteit, zowel verticale als horizontale ontladingen, was zo groot dat men buiten de krant kon lezen. Verder veel inslagen en in Heemstede viel 25, Hoofddorp 24, Arnhem 20 en Montfoort 19 mm.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden