Zomers, vrolijk en zeer expressief

Greek

Uit de keuken van George Calombaris

uitgeverij Good Cook, euro 29,95

****

Het overkomt mij met enige regelmaat dat ik thuiskom en mijn dochter op de bank voor de televisie aantref, gebiologeerd kijkend, bij voorkeur liggend, naar de Australische versie van 'Masterchef'. By far de leukste, volgens haar.

Een van de drie leden van de louter uit mannen bestaande jury bij deze Masterchef is George Calombaris, een geboren Australiër met een Grieks-Cypriotische moeder en een Egyptische vader. Hij is dus zelf geen Griek, hoewel dat volgens de Nederlandse maatstaven van tegenwoordig wel het geval is, maar voelt zijn Griekse roots sterk in zijn bloed zitten.

Calombaris was onlangs acht uur in Nederland om zijn in het Nederlands vertaalde boek 'Greek' te promoten. Van die acht uur sliep hij er zes en om acht uur in de ochtend was hij aanwezig bij boekhandel Scheltema om te ontbijten met de culinaire pers. Hij is een nogal druk en opgewonden mannetje dat zijn sporen in de gastronomie zeker verdiend heeft.

Calombaris is 37 jaar oud, heeft als ik goed tel inmiddels zeven restaurants, is dus jurylid van de Australische Masterchef en doet en passant ook nog een ander culinair tv-programma in Australië. Daarbij werd hij op 24-jarige leeftijd Young chef of the year en gooide hij hoge ogen bij de prestigieuze Bocuse d'Or. Zijn kookkunsten worden op de eerste pagina's van dit boek geroemd door chefs van over de hele wereld, onder wie grote namen als Marco Pierre White en Heston Blumenthal. Al met al een man van naam en faam.

Het fijnste aan het boek Greek is dat hij in staat blijkt om recepten op te schrijven die voor de gewone man/vrouw geschikt zijn. Recepten waarvan de basis zeker in de Griekse keuken te vinden is, maar met een sterke Australische invloed.

In het midden van het boek is een bescheiden hoofdstuk gewijd aan mama's recepten. Die zijn opgeschreven door de moeder van George, die bij kolokasi met varkensvlees vermeldt dat hij het een vreselijk gerecht vindt. Zij vindt het zelf echter zo lekker dat ze vond dat het toch in zijn boek moest worden opgenomen.

Een zomers, vrolijk en zeer expressief boek. Recepten die je in geen enkel ander boek terugvindt. Dus had u al een tijdje plannen om het eens over een heel andere boeg te gooien in de keuken, ga dan de komende tijd koken volgens Calombaris.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden