Zomers maar een buienkans

Met een maximumtemperatuur van 27' noteerde De Bilt gisteren de derde zomerse septemberdag op rij. Gelet op het onvermogen van de nazomermaand om tot zomerse dagen te komen een bijzondere prestatie. Van een uitzonderlijke toestand is evenwel geen sprake. In 1991 werd het op vier dagen meer dan 25' (eind augustus meegerekend in totaal zes) en de zonnigste en droogste september van de eeuw, 1959, bracht het tot zes: van 7 tot en met 12 september. Dat is, met betrekking tot De Bilt (met dank aan medewerker Ad Vermaas), ook de langste in september tot stand gekomen reeks. In totaal kwam augustus 1959 uit op 7 en niet 8 zomerse dagen zoals ik medio vorige week abusievelijk berichtte.

Enkele overige maxima van gisteren Hoensbroek 28,8', Woensdrecht 28,3', Brummen 27,1' en Ten Post 26,4'. De hoge temperaturen werden bereikt bij veel zon. Op zaterdag viel het met de zon erg tegen. Een onderschatte hoogtestoring (de prachtige bijzon - een optisch verschijnsel - van vrijdagavond was al een voorbode) veroorzaakte tot ver in de middag vrij veel bewolking. Toen het daarna zonnig werd konden de thermometers in het binnenland alsnog de 25' passeren.

Vandaag wordt het hoogstwaarschijnlijk de vierde opeenvolgende zomerse dag. De middagtemperaturen bereiken namelijk waarden tussen 24 en 28'. Het weerbeeld wordt echter bepaald door een zwakke, uit westelijk Frankrijk afkomstige storing. Vanmiddag ontwikkelt zich onder invloed van dit systeem plaatselijk een regen of onweersbui. De wind is meest zwak en waait uit richtingen tussen west en zuid.

Aan de voorzijde van een Atlantisch koufrontje is er morgen eerst nog geregeld zon. In de middag en avond neemt van het westen uit de bewolking toe. De temperaturen stijgen tot waarden tussen 22 en 27'.

Op woensdag is het onder invloed van hogedruk boven het Alpengebied weer zonnig met maxima tussen 21 en 26', op donderdag komt een volgend oceaanfront op visite (buienkansen) en daarna doemt over de Kanaalregio een kersvers hogedrukgebied op. Mocht dat systeem de eerste viool gaan spelen dan zou ook het aanstaande weekeinde in een nazomerse sfeer kunnen verlopen.

Met betrekking tot de zomerse dagen in Gorredijk (zie Trouw van zaterdag) heeft de computer van Hans de Jong een 'slippertje' gemaakt. Morgen krijgt u van mij de juiste cijfers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden