Zomergasten met Ivo Niehe

Al 30 jaar ontvangt Ivo Niehe beroemde gasten in zijn TV Show. Dat wordt gevierd met speciale uitzendingen. 'Mijn vader wist wie Frank Sinatra was, en ik wist het. Zo'n Justin Timberlake bereikt een veel kleiner publiek.'

HANS NAUTA

Hoe langer je kijkt, hoe meer het een fotografisch genre op zich wordt: de portretten van Ivo Niehe en de sterren. Terugkerende motieven: het opengeslagen boek van de beroemdheid en het schudden der handen. Voor Hillary Clinton valt het beeldkader ongunstig uit, maar ze straalt. De Amerikaanse kleuren in Niehe's kleding zijn geen toeval. Niehe buigt naast Frank Zappa omdat die blijft zitten zoals hij zat. Henry Kissinger trekt Niehe's arm naar zich toe. Cherie Blair heeft een lange dag gehad.

Een eindeloze serie over mensen die iets van elkaar willen, over ijdelheid, trots en roem.

Uit dat fotoalbum mocht Niehe tal van interviews kiezen voor een twee weken durende special rond dertig jaar Tros TV Show. Vrijdagnacht is zelfs De Nacht van de TV Show. "Ik heb niet de illusie dat het volk aan de buis gekluisterd zal zijn. Er snort vast wel ergens een video." Een marathonuitzending waarin Pim Fortuyn, Cliff Richard, Celine Dion, Annie M.G. Schmidt, Sting, Remco Campert en vele anderen passeren. Een soort Zomergasten met Ivo Niehe.

De TV Show een sleetse formule? Dat weerspreekt hij. "Ik ben meer in balans dan ooit." Hij kent de kritiek niet kritisch te zijn. "Dat vinden tv-recensenten. Maar het publiek is me trouw gebleven. Toen ik begon was ik cynisch, ik riep rustig tegen een schrijver dat ik zijn boek niks vond. Nu denk ik: nodig die man dan niet uit. Ik wil mensen portretteren die iets van hun leven maken. Voor zo'n sterke vrouw als Audrey Hepburn kun je alleen respect hebben."

Wat hij doet, moet goed zijn en succes hebben. "Trots is een woord dat ik niet ken. Ik ben altijd overal voor gevraagd, de schoolband, als fotomodel, voor de televisie, het theater. Nu wil ik me in het theatervak bewijzen. Ik heb een tomeloze ambitie."

Zijn vrouw zei na twee avonden Carré: Nu heb je alles bereikt. Welnee, zei Niehe (65), het avontuur begint pas. "Op tv ben ik altijd veel te netjes gebleven. Als je een vorm vindt die je past en die succesvol is, kun je angstig worden om te veranderen. In het theater ben ik mezelf, en dat voelt bevrijdend."

Veel beeldvorming is gebaseerd op zijn eerdere werkwijze. "Mijn valkuil is alles te goed te willen doen. Vroeger wist ik bij een interview hoeveel klontjes iemand in de koffie doet." En Niehe vertelde dat ook als die persoon de koffie inschonk. Weinig open vragen, veel weetjes die hoogstens bevestigd konden worden. "Tegenwoordig lees ik de aantekeningen van mijn redactie en besluit welke drie zaken ik echt wil weten. Joop van den Ende zei in het vliegtuig terug uit Frankrijk dat ik losser ben geworden. En dat het voor elke tv-personality goed zou zijn om in het theater de emotie van het publiek te leren voelen."

Roem is niet meer wat het geweest is, zegt Niehe, en zijn greep uit het archief lijkt de bevestiging ervan. De meeste sterren waren al groot in de jaren tachtig. "Mijn vader wist wie Frank Sinatra was, en ik wist het. Zo'n Justin Timberlake bereikt een veel kleiner publiek. 'Je bent door', elke dag is op tv wel iemand 'door'. Naar de volgende ronde, of naar een rol in de middagmusical van de Efteling. Programmamakers misbruiken hun kandidaten door de toekomst te rooskleurig voor te spiegelen. Alsof je er met een hit al bent. Toen John Kraaijkamp begon in café Pigalle moest hij zo goed zijn dat het publiek zich naar hem omkeerde. Zo'n leerschool bestaat niet meer."

De makers van Koefnoen missen in het uitzendschema ongetwijfeld Hans Liberg, Charles Aznavour, Roger Moore en Hans Liberg. Niehe kon de satire wel hebben. Zonder parodie tel je niet mee, en het bewijst maar dat je een eigen stijl hebt. Hij heeft ze gevraagd of hij 'Ivo Niehe bezoekt Bin Laden' in zijn theatervoorstelling mag gebruiken en wacht nog op antwoord. "Pertinent onjuist was hun suggestie dat ik ooit een cameraploeg naar het café heb gestuurd voor koffie. Men werkt graag met me."

Het beste uit 30 jaar TV Show, elke werkdag op Ned 1. Vrijdag vanaf 23.00 uur: De Nacht van de TV Show.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden