tv-recensie

‘Zomergasten’ met Claudia de Breij: drie uur was erg lang

In Zomergasten ging gisteravond het gesprek met cabaretière Claudia de Breij niet de boeken in als spetterend.Beeld Zomergasten screenshot

Hadden we toch nog een taaie aflevering, aan het eind van het seizoen ‘Zomergasten’ 2017. Het gesprek met cabaretière Claudia de Breij gaat niet de boeken in als spetterend. Ook al porde Janine Abbring haar gesprekspartner een paar keer met licht venijn op, wellicht om de schijn van ‘ons kent ons’ tegen te gaan: in het dagelijks leven zijn beiden geen onbekenden van elkaar.

De Breijs eerste fragment zat vol vrolijke mensen, honderden en allemaal dansend in een trui gebreid door de Rotterdamse Loes Veenstra. Maar na deze onschuldige lievigheid ging ze meteen verder met het grove cynisme van de Amerikaanse politiek, via beelden uit ‘Get me Roger Stone’, over de miljoenenzwendel die de politieke lobby is. Claudia’s boosheid hierover is volledig logisch, maar in deze tijd van fulltime Trumpwatchers en politieke duiders was haar visie op deze materie niet onmisbaar. Haar uitspraak ‘ik werk aan een nieuwe voorstelling omdat ik me geen raad weet met wat er in de wereld gebeurt’ was hierbij wel tekenend.

Braaf en radicaal

Op haar beurt leek Janine Abbring zich niet goed raad te weten met het gesprek met Claudia, hoe het meer diepgang te geven of spannender te maken. De ene keer was ze pinnig: ‘Je hoeft je niet steeds te verontschuldigen, je kunt gewoon zeggen wat je vindt.’ Dan weer daagde ze De Breij uit, bijvoorbeeld nadat deze haar liefde voor de onorthodoxe animatieserie ‘Southpark’ had uitgesproken. “Je blijft zelf best braaf”, zei Abbring, die Claudia schetste als iemand die in het echt radicaler is dan op het podium. De cabaretière toonde zich verbaasd, maar met de conclusie ‘braaf en radicaal, ik ben het allebei’ was het allemaal snel weer opgelost.

Waar je bij sommige Zomergasten nauwelijks fragmenten nodig hebt om geboeid te blijven kijken, waren gisterenavond de filmpjes met onder meer André van Duin, Wim Kan en Annie M.G. Schmidt welkome onderbrekingen. Drie uur was lang deze keer. Tegen het eind werd het bijna absurdistisch toen Abbring de haperende interessantheid illustreerde door ‘maar eens een pijnlijke stilte te laten vallen.’ Ook de vragen naar Claudia’s coming out als niet-hetero - een onderwerp dat duidelijk niet voorbereid was - leken een noodsprong om het gesprek bijzonderder te maken.

Mager

Gek genoeg kwamen er per saldo best veel mooie zinnen voorbij, en ook one-liners die zo op een tegeltje kunnen. Over dat eigenlijk alles in dit leven een podium verdient. Dat als Freek de Jonge zegt dat het geëngageerde theater dood is, hij juist dan weer grappig is. En: ’Ik ben heel lui, daarom werk ik zo hard’. Of: niet politiek correct zijn is het nieuwe politiek correct zijn. En dat wie uit de kast komt meteen een zaal vol achterban heeft.

Maar de nadere uitweidingen waren vaak niet erg boeiend. En ook uitspraken als ‘ik ben heel introvert als ik alleen thuis ben’ en ‘ik ben een vrij ernstig iemand en aan de andere kant helemaal niet’ maakten het allemaal toch wat mager. Jammer, maar in een nieuwe, gecomprimeerde, goed getimede show à la haar Oudejaarsconference 2016 gaan we vast weer genieten van Claudia.

Janine schijnt al na te denken over ‘Zomergasten 2018’. Ze is gevraagd, maar ook gewild: Arjen Lubach heeft haar komend seizoen misschien ook weer nodig als eindredacteur, aldus de NRC. Dus wordt vervolgd?

Lees ook de recensies van de andere Zomergasten-afleveringen:

Rosanne Hertzberger bij Zomergasten: een nerd die midden in het leven staat

Dansen met de psychiater - er gebeurt wat in ‘Zomergasten’ dit jaar

Positivo Wim Opbrouck was als een kind zo blij dat hij een mooie avond mocht maken bij 'Zomergasten'

Eberhard van der Laan ziet ondanks alles het beste in de mens

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden