Zomergasten 2015: de gasten in citaten

Presentator Wilfried de Jong Beeld anp

In Zomergasten zijn deze zomer interviews te zien met Ahmed Aboutaleb, Peter Buwalda, Simone van Saarloos, Adriaan Geuze, Annejet van der Zijl en Damiaan Denys. Wilfried de Jong presenteert het VPRO-programma opnieuw. Wat kunnen we verwachten? Een korte schets in citaten.

Ahmed Aboutaleb
Burgemeester van Rotterdam
Op tv: 26 juli

Over landbouw:
"De helft van het Europese budget gaat naar landbouw. Dat is dom van Europa. De Europese economie drijft op steden."

Over veiligheid:
"Toen ik in 2009 in Rotterdam kwam, zei ik dat veiligheid niet de belangrijkste prioriteit was van de stad. Leefbaar Rotterdam riep me daarvoor op het matje. Maar ik vind onderwijs de belangrijkste prioriteit. Onderwijs is een investering in veiligheid, waarachtig. Minder mensen verlaten vroegtijdig school en komen daardoor minder snel in de criminaliteit."

Over zijn oprotten-opmerking:
"Ik zet niemand buiten de samenleving. Of je nu een enkel, dubbel of Nederlands paspoort hebt. Deze mensen weten een waarheid te construeren waarin het gelegitimeerd is om aanslagen te plegen. Daar maak ik een gezonde analyse van. Ik zet ze niet weg. Mijn critici ken ik zo ongeveer allemaal bij naam. Het is pijnlijk om de vinger op de zere plek te leggen. Dat besef ik, maar het moet wel gebeuren."

Ahmed Aboutaleb Beeld VPRO/Urbi et Orbi

Peter Buwalda
Schrijver (Bonita Avenue)
Op tv: 2 augustus

Over afgoden:
"Afgoden! Verafgoding is echt iets voor mij. Je knapt echt op van een beetje bewondering. Beethoven, Schumann, maar ook Elvis, Philip Roth, Karel van het Reve en Nabokov geven mij een reden om uit bed te komen.

Een boek, of goeie muziek, staat mijlenver boven de werkelijkheid. Ik kan niet genieten van een landschap - laat staan van een foto van het landschap - omdat het er toch al is, toevallig, niet op scherp gezet. Je moet de werkelijkheid verfraaien; iets maken waar andere stervelingen voldoening, zin en plezier uit krijgen."

Over judo:
"Ik ben vaak vermoord - zo voelt dat als je verliest bij judo. Ik behoorde niet tot de allerslechtsten, maar het was gewoon niets voor mij; ik was uiteindelijk een soort verstekeling in de sport, er toevallig in verzeild geraakt omdat mijn buurjongetje op een dag riep: 'Ik ga op judo!' en ik niet anders kon antwoorden dan: 'Ik ook!' Van mijn zesde tot mijn twintigste heb ik het volgehouden. Ik wilde op mijn veertiende al stoppen, maar ik ging ermee door omdat ik onze sensei, de leraar, niet teleur durfde te stellen."

Over schrijvers:
"Een schrijver moet niet zichtbaar zijn, een schrijver moet schrijven. Ik zou niet weten hoe Dan Brown eruit ziet. Voskuil zag ik ook nooit. En zo kan ik nog wel even door gaan."

Over mensen:
"Ik ben gefascineerd door mensen die iets maken waarbij ze zelf bleek afsteken."

Peter Buwalda Beeld VPRO/Urbi et Orbi

Simone van Saarloos
Columnist nrc.next en filosoof
Op tv: 9 augustus

Over feminisme:
"Voor de nieuwe generatie feministen is feminisme: totale diversiteit. Het is ontzettend belangrijk om de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op de kaart te zetten, maar de kwestie is niet alleen dat het niet goed gaat met vrouwen, maar ook waarom er zo rigide in mannen en vrouwen wordt gedacht. Mannen zijn net zo goed slachtoffer van een precies idee wat mannen en vrouwen moeten zijn."

Over filosofie:
"Filosofie begint voor mij altijd bij de concrete ervaring", vertelde ze eerder in Trouw. "Van daaruit denk ik na over het wezen van de mens. Het lichaam staat daarbij centraal. Want zoals Wittgenstein al zei: 'Het menselijk lichaam is het beste beeld van de menselijke ziel'."

Over liefde:
"Puur romantische relaties hebben niet het eeuwige leven, en kortdurende relaties kunnen ook heel waardevol zijn. Hopelijk leidt dat besef niet tot meer individualisering, maar juist tot meer gemeenschapszin. En zal er meer nadruk komen te liggen op bijvoorbeeld de vriendschappelijke liefde. Het is niet per definitie oppervlakkig om te investeren in een web van meerdere relaties. Vrienden kunnen voor elkaar zorgen, net zoals geliefden dat doen, en die relaties kunnen veel diepgang hebben."

Beeld VPRO/Urbi et Orbi

Adriaan Geuze
Landschapsarchitect
Op tv: 16 augustus

Over de stad en het platteland:
"Het buitengebied is volkomen verstedelijkt. Zo is Rotterdam compleet omsingeld met buitenwijken, infrastructuur en bedrijventerreinen. Ik woon in Rotterdam-Kralingen. Ik moet nu al drie kwartier op de fiets om met mijn drie kinderen naar de koeien te kijken. Dat is in Nederland uniek."

Over de polder:
"Dat machtige polderland, waar je de seizoenen beleeft en waar je je herboren voelt. Er blijft niets van over."

Over het Groene Hart:
"Ik ben in paniek over het Groene Hart. Moedig dat de provincies er iets van proberen te maken, maar het blijft hapsnap, losse projecten. Een crisissituatie vraagt om crisismanagement, om meer passie, inzicht en vernuft. De Veluwe en de Waddenzee zijn bij wet beschermd, waarom geen wet voor het Groene Hart? Waarom wordt er gesproken over twee vensters vanaf de snelweg, waarom geen tien?"

Over Zomergasten:
"Ik zal een warm pleidooi houden voor het beroep van ingenieur: ontwerpers en ingenieurs hebben ons land tenslotte echt gemaakt en over maken gaat mijn Zomergastenavond."

Beeld VPRO/Urbi et Orbi

Annejet van der Zijl
Schrijfster (o.a. Sonny Boy) en biografe (o.a. prins Bernhard en Annie M.G. Schmidt)
Op tv: 23 augustus

Over zichzelf:
"Zelf heb ik niet zoveel tevertellen, hoor. Ik heb mezelf nooit betrapt op grote inzichten. Ik hoef niet zo nodig op tv. Ik streef niet naar het bekende Nederlanderschap.

Over Sonny Boy:
"Mensen horen graag over de keuzes die anderen in hun leven maakten. Daar kennis van nemen, maakt je eigen leven ruimer. Misschien juist nu, in onzekere tijden, waarin we zelf ook nog niet weten hoe dingen verder gaan."

Over succes:
"Ik word er meer ontspannen van. Nu mag er ook eens iets mislukken. En anders ga ik misschien wel lesgeven - dat lijkt me een zinnig vak. Succes is ook toeval,hoor. Ik ben de eerste om het te relativeren. Dat ik relatief jong ben, een vrouw én blond, is ook een factor. En daar hoef ik verder niets voor te doen."

Over haar journalistieke carrière:
"Ik wilde de journalistiek in. Dat leek me een vak waardoor ik de échte wereld kon leren kennen, en dingen durven doen die ik uit mezelf niet zo snel zou ondernemen. Het was ook een manier om te vluchten uit het beschermde, behoorlijk intellectuele milieu van thuis. Het liefst hadden mijn ouders gezien dat ik een universitaire loopbaan had gevolgd. Helemaal ongelijk hadden ze achteraf niet: ik heb weinig talent voor nieuwsjournalistiek."

Beeld VPRO/Urbi et Orbi

Damiaan Denys
Psychiater en filosoof
Op tv: 30 augustus

Over psychische stoornissen:
"Nog nooit was de verzorgingsstaat zo ontwikkeld en nog nooit waren er zoveel psychische ziekten."

Over zelfmoorden:
"Aan verkeersveiligheid worden miljarden uitgegeven, terwijl er aan zelfmoord jaarlijks veel meer mensen sterven. Als eenzelfde bedrag nu eens aan suïcidepreventie en -onderzoek werd besteed, zou dat veel doden kunnen schelen."

Over waarom het aantal zelfmoorden stijgt:
"Door de economische crisis, maar ook door een ver doorgevoerd individualisme. Religie heeft nauwelijks meer greep op de Nederlandse samenleving, de controle en houvast die zo'n groot systeem biedt, vielen weg. Dat is voor sommigen wel prettig, maar zwakkere mensen kunnen nergens meer terecht. Suïcide is een typisch individuele daad van mensen die geen enkele andere uitweg meer zien."


Damiaan Denys Beeld VPRO/Urbi et Orbi
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden