Zomergasten (1): ongezien

Waar zijn de tijden gebleven waarin Linda de Mol al een discutabele keuze was voor VPRO's 'Zomergasten'?

Het is zaterdagavond wanneer ik dit schrijf en de eerste uitzending van dit seizoen, met de controversiële Belgisch-Libanese activist en publicist Dyab Abou Jahjah, moet nog komen. Via Blendle, Uitzending Gemist en andere internetarchieven ben ik bezig mijn beeld van de man te verrijken.

Een paar maanden geleden zag ik hoe hij zich uitstekend staande hield bij Jeroen Pauw, die hem had uitgenodigd vanwege een rel bij De Bezige Bij: omdat hier in september zijn boek 'Pleidooi voor radicalisering' gaat verschijnen, stapten schrijvers als Jessica Durlacher en Tommy Wieringa op bij deze uitgeverij. Bij voorbaat.

Ik vraag me af waarom ik me heb laten opjutten tot al dit gespit en gezoek. Alsof alle commotie rond deze 'Zomergasten' mij verplicht om ook al bij voorbaat conclusies te trekken. Of Dyab Abou Jahjah wel of niet antisemitische dingen zal gaan roepen. En of de VPRO hem wel had mogen uitnodigen, zoals de organisatie Federatief Joods Nederland bij de rechter aanhangig wil maken.

Al heb ik met deze laatste vraag ongezien geen enkele moeite: als wij echt vinden dat we het hier met de persvrijheid beter doen dan in het land van Erdogan, dan is het antwoord op deze kwestie een no-brainer.

Door alle emoties en polemiek vooraf kun je in ieder geval concluderen dat het programma 'Zomergasten' in de ogen van velen thuishoort in de canon van Nederlands Erfgoed: het is een programma van ons allemaal. En moet een hoogtepunt in het tv-jaar zijn, waarin 'we' onbezorgd kunnen genieten van mooie tv-fragmenten, rustige en eloquente conversaties en met een beetje geluk veel aha-erlebnissen meemaken.

Onbevredigende tv-avonden zijn er al genoeg tijdens de zomer. Terwijl ik dit zit te tikken, zoek ik zappend naar iets moois. Het eerste wat ik zie zijn mensen die uitdrukkingsloos 'Hosanna, hosanna de Koning komt' uitstoten, in 'Nederland Zingt'. Kom op broeders en zusters, leef je eens in in de tekst! Dan 'Blauw Bloed' over onze echte koning, met zijn Maxima. Altijd fijn om naar te kijken, maar de beelden zijn allemaal uit de oude doos. Over naar de commerciëlen dan maar, waar RTL4 een aflevering van de spelshow 'De jongens tegen de meisjes' herhaalt. Uit 2011!

Chantal Janzen en Tijl Beckand doen 'het-gat-in-de-foto-spel' en belazeren volgens mij de hele kluit. Ze steken hun hoofd door een gat in een paneel met op de voorzijde het lichaam van een bekende persoon. Ze weten zogenaamd niet wie dat is, maar zijn zo briljant dat ze het in no-time raden. Zal ik ook eens een aanklacht indienen tegen een programma, wegens kijkersbedrog?

Enfin: vandaag volgt op de website van Trouw meer over over de vraag hoe koosjer 'Zomergasten' achteraf was. En anders tot woensdag, op deze plek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden