Zomerdingetje

Wat zou mijn opa op 6 april hebben gestemd als hij nog geleefd had? Vassili (later Basile) Efimenko, in een dorp vlakbij Kiev geboren, liet in 1917 Oekraïne en de communistische revolutie definitief achter zich. Nooit kwam het idee bij hem op om de frisse Oekraïense lucht weer te gaan opsnuiven. Zelfs toen zijn broer, die een communistische politiek commissaris schijnt te zijn geweest, hem in Frankrijk opspoorde, weigerde mijn fiere opa ieder contact. Oekraïne kon hem gestolen worden.

Het ligt dan voor de hand dat Basile tegen een associatieverdrag met zijn geboorteland zou zijn geweest. Alleen was deze grootvader toch een beschaafde Europeaan die graag romans las en vergezichten schilderde. Een weinig spraakzame gepensioneerde met alpinopet die niet graag tussen idioten en opportunisten gezien wilde worden. Alleen dit gegeven al maakt het niet echt aannemelijk dat hij in het nee-kamp achter randfiguren met matrozenpetjes was gaan marcheren. En stel je eens voor dat ik hem had kunnen vertellen dat de hele campagne van datzelfde nee-kamp op een wc-rol paste, dan was hij in stilte naar zijn schildersezel teruggekeerd.

Eergisteren las ik dat de motor achter het referendum, de site GeenStijl, uitsluitend uit verveling hieraan is begonnen. Het was vorig jaar warm in Nederland, geld voor een vakantie in Benidorm was er niet meer en daarom ontstond bij GeenStijl het idee om 'een leuk zomerdingetje' te doen. Intussen zijn we acht maanden verder en het 'zomerdingetje' is in een voorjaarsgedrocht gemuteerd. Een onding dat miljoenen heeft gekost aan voorbereidingskosten en wc-rollen.

Zelf ben ik geenszins van plan om ook maar één inhoudelijk argument te gebruiken dat tot een stemadvies zou kunnen leiden. Alleen een magistrale boycot van deze raadpleging kan een antwoord van betekenis zijn. Niet gaan stemmen uit protest tegen dit misbruiken van democratische instrumenten voor louche doeleinden. Omdat het van begin af aan nooit ging om het verdrag met Oekraïne maar om de haat die de initiatiefnemers tegen de EU hebben ontwikkeld. In een interview met NRC Handelsblad erkennen de kopstukken van het Burgercomité EU dat ze de boel hebben geflest: "Oekraïne kan ons natuurlijk niets schelen, dat moet u begrijpen. Een Nexit-referendum is tot nu toe niet mogelijk. Daarom grijpen wij alle mogelijkheden aan om de relatie tussen Nederland en de EU onder spanning te zetten."

De voorzitter van het Burgercomité EU durft zelfs de EU met het imperialisme van Benito Mussolini te vergelijken "met zijn pogingen om tijdens het fascistische regime het Romeinse Rijk in ere te herstellen". Deze idiote uitspraak van historicus (!) Arjan van Dixhoorn deed me denken aan iets wat zijn kompaan Thierry Baudet (zijn achternaam betekent 'ezel' in het Frans) twee jaar geleden zei: "Ik beschouw de EU als een buitenlandse bezettingsmacht waaraan ik geen legitimiteit wil verlenen." Mijn advies: weiger enige legitimiteit aan het zomerdingetje te verlenen door op 6 april thuis te blijven.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden