Zomercarnaval weer een groot succes

De organisatie van het Solero Zomercarnaval had geluk: ondanks een voorspelde buiige middag bleef het droog. Bovendien was het niet zo snoeiheet als de twee voorgaande jaren. Kortom een ideale dag voor het grootste gratis culturele openluchtevenement van Nederland.

Er kwamen 600000 bezoekers naar de zaterdag gehouden straatparade. Vorig jaar waren dat er 550000, toen er voor het eerst officieel is geteld.

De parade is nagenoeg zonder wanklank verlopen, alleen voor het stadhuis op de Coolsingel kwamen wat mensen in de verdrukking toen de parade daar aankwam. Die werden door de beveiliging voor het stadhuis waar een vip-podium was ingericht, over de hekken geholpen.

De straatparade begon om één uur op het Leuvehoofd. Drie uur later arriveerde de stoet op de Coolsingel. Op de voorste wagen traditioneel de al eerder gekozen Zomerkoningin: dit jaar de Noord-Brabantse Monique Feijen. Een mooi voorbeeld van het multi-culturele karakter van het Zomercarnaval, aldus loco-burgemeester Van Dijk. ,,Een autochtone witte Brabantse. Daaruit blijkt dat autochtonen ook steeds meer meedoen.''

Volgens organisator Guus Dutrieux, die onder andere vanwege het Zomercarnaval dit jaar de Rotterdam Promotieprijs kreeg, is de straatparade over vijf jaar een internationaal evenement. De besprekingen met andere grote carnavalsorganisaties, zoals onder meer die van het Amerikaanse New Orleans (Mardi Gras) zijn in een vergevorderd stadium. Over enkele jaren zullen die ook mensen afvaardigen naar Rotterdam.

Dit jaar reden al de tumba-koninginnen van Curaçao en Bonaire mee op eigen wagens. Dat bracht het totaal aan carnavalskoninginnen op 23. Ze werden begeleid door ruim 2300 dansers en muzikanten.

In totaal was de stoet ruim twee kilometer lang.

Bijzonder was de door de GGD gespondorde wagen Amor y Salu (liefde en gezondheid). In allerlei talen was daarop te zien dat wie het feest 's vrijend wilde afsluiten, dat dan wel veilig moest doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden