Zomer regeert

Een krachtig hogedrukgebied waarvan het zwaartepunt zich boven het Oostzeegebied verankert, bepaalt deze week het weerbeeld in het grootste deel van Europa. Het tot aan de tropopauze (boven 10 kilometer) doorvlochten luchtdrukmaximum doet de thermometers in veel landen tot boven de 30 oplopen.

Doordat de hitte in onze streken pas later deze week enigszins lijkt te gaan temperen, is de kans vrij groot dat we voor het eerst sedert eind juli/begin augustus 1990 met hittegolfcondities te maken krijgen. In een zwakke tot matige zuidoostelijke luchtstroming lopen de thermometers in het binnenland vanmiddag al tot 30 op. Waar de lucht over grote wateroppervlaktes wordt aangevoerd, stijgt het kwik tot waarden rond 26, met volop zon.

Morgen weinig verandering. Het is opnieuw zonnig en warm tot zeer warm met middagtemperaturen tussen 27 en 31. De wind handhaaft zich in de zuidoosthoek. Woensdag/donderdag breidt een vlak onweersachtig lagedrukgebied boven Frankrijk zich wat naar het noorden uit. De onweerskansen in onze streken blijven evenwel klein.

Tijdens het afgelopen weekeinde herstelde de zomer zich van de vorige week opgelopen verkoudheid. Afgelopen zaterdag werden in vrijwel het hele land alweer middagtemperaturen boven de 20 geregistreerd. Zonnig was het vooral in de kustgebieden, rond het IJsselmeer en in Limburg. Elders enkele wolkenvelden en de lucht was nog net onstabiel genoeg om stapelwolken op enkele plaatsen tot het buienstadium te laten doorgroeien. Zo werden vanuit Friesland nog berichten over plassen op wegen ontvangen. Vrijdagmiddag was er uit een stortbui in het Friese Wirdum nog 24 en in Warga 25 mm opgevangen.

Nadat gisterochtend lokale mistbanken waren opgelost, werd het overal prachtig zondagsweer. De zon scheen uitbundig (alleen boven het binnenland nog wat stapelwolkjes) en het kwik steeg tot meer dan 25. Het warmst in Limburg met in Hoensbroek 28.4 en Oost Maarland 27.8. De wind kwam uit west tot zuidwestelijke richting en was aanvankelijk matig onder invloed van een over de Noordzee naar het noordoosten trekkend warmtefrontje. Later op de middag werd het zo goed als windstil.

In Scandinavië werden afgelopen vrijdag niet in Zweden maar rond Oslo dertigers geregistreerd. Op het vliegveld Fornebu steeg het kwik tot 32.0. Zaterdag was het Zweedse Folkarna koploper met 30.5 en in het Finse Jyvaskyla werd 30.2 gemeten. Ook gisteren weer uitersten tot rond 30.

Over de eerste 10 dagen van juli bedroeg de gemiddelde maximum temperatuur in Hoensbroek 26.7 tegen normaal circa 23. In Brummen staat het gemiddeld zomermaximum (vanaf 21 juni) op 25.2 tegen normaal 21.3.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden