Column

Zomer- of wintertijd? Het is eigenlijk perfect zoals het nu is

Marijn de Vries Beeld Maartje Geels
Marijn de VriesBeeld Maartje Geels

Fietstochtjes in de avond zijn de mooiste tochtjes. De wind is meestal gaan liggen. De lage zon trekt lange schaduwen, het licht verkleurt van geel naar goud. Bij de laatste zonnestralen fiets ik het liefst langs de IJssel, het Zwartewater of de Vecht.

Zonsondergangen, ik ben er zo'n liefhebber van, vooral als ze spiegelen in het water. Ik geef dus ook grif toe dat het geheel uit eigenbelang was dat ik in augustus meteen riep dat iedereen met z'n tengels van de zomertijd af moet blijven, toen uit onderzoek bleek dat maar liefst tachtig procent van de Europeanen van de wisseling tussen zomertijd en wintertijd af wil.

Afgelopen weekend laaide de discussie weer op - we hadden er tenslotte een uurtje extra tijd voor - en werden de standpunten van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek veelvuldig gedeeld. Zij pleiten voor een permanente wintertijd.

Want lange avonden in de zomer en donkere ochtenden in de winter leiden tot slaapproblemen. En slaapproblemen leiden weer tot concentratieverlies, verkeersongelukken, stemmingswisselingen, depressies zelfs, hart- en vaatziektes en overgewicht en suikerziekte.

Veel mensen haken af

Nu hecht ik veel waarde aan wetenschappelijk onderzoek. Maar toch heb ik in deze kwestie grote twijfels. Niet vanwege de uitkomsten, maar vanwege de eendimensionaliteit ervan. Gelukkig blijk ik niet de enige: sportkoepel NOC-NSF liet bij monde van directeur Gerard Dielessen weten dat ze niet blij zijn met de suggestie dat we in Nederland voor permanente wintertijd moeten kiezen.

Mensen die bovenstaande fietservaring met mij delen weten waarom. Net als mensen die graag hardlopen, beachvolleyballen, watersporten, wandelen. Overigens denk ik dat ook veldsporters liever in daglicht dan bij kunstlicht hun sport bedrijven.

Is het altijd wintertijd, dan is er 's avonds veel minder gelegenheid om buiten te sporten. Tuurlijk, het kan wel. Maar korter. En een langere periode - twee maanden per jaar meer dan nu - helemaal niet. Tenzij je in het donker sporten wilt. Dat doen fanatiekelingen echt wel. Maar de twijfelaars en de mooiweersporters haken af. Veel vrouwen haken af. En niet-sporters haken veel minder makkelijk aan.

Want sporten in het donker is verre van praktisch en en stukken minder leuk. Het sociale aspect verdwijnt: je bent enkel nog bezig met waar je je voeten of je wielen heen verplaatst. En vrouwen hebben daarbij nog het probleem dat lastiggevallen worden veel vaker voorkomt in het donker dan in het licht.

Van probleem naar probleem

Ja, tuurlijk kun je ook sporten in de ochtend. Tot je praktisch na gaat denken. Veel mensen sporten als de kinderen slapen, met de babyfoon bij de buren snel een uurtje of twee weg. De buurvrouw ziet je aankomen om half vijf 's ochtends. Als de kinderen niet ook al 'gewoon' wakker zijn.

Waar het om draait: sporten is net als slapen óók heel goed tegen concentratieverlies, stemmingswisselingen, depressies, hart- en vaatziektes en overgewicht. Het lijkt me vrij essentieel te weten hoeveel mensen er minder fit, gezond en gelukkig worden als ze minder sporten en bewegen vanwege kortere avonden. Want wie weet leidt het oplossen van een probleem wel tot een ander probleem dat minstens net zo groot is. En dan heb ik het nog niet eens over de energiekosten en milieulasten van extra kunstlicht op sportvelden gehad.

Eigenlijk, zou je zeggen, is de situatie perfect zoals hij is. Maar ja. Je weet pas wat je mist als het er niet meer is.

Marijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend. Lees meer van haar columns op trouw.nl/marijndevries.

Lees ook:

Marokko is van slag door de plotse afschaffing van de wintertijd

Zoals we dat van de Europese besluitvorming gewend zijn, moet eerst iedereen er wat van vinden voordat er knopen worden doorgehakt. Dat kan ook anders, moet de regering in Marokko hebben gedacht.

Beslis niet overhaast over zomer- dan wel wintertijd

We hebben de klok weer teruggezet naar de wintertijd. Ondertussen woedt de discussie over de keuze in welke tijd we straks verdergaan nog steeds. Laten we daar de tijd voor nemen, bepleit Christy van Duijvenboden, lezer te Twello.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden