Zomer en winter

Vanavond om 20.06 uur staat de zon boven de Kreeftskeerkring (23 graden noorderbreedte). Dat is het moment dat op het Noordelijk Halfrond de astronomische zomer aanbreekt. Voor de geografische breedte van Utrecht duurt de dag nu 16 uur en 31 minuten. Dit is het tijdsinterval tussen opkomst en ondergang van het middelpunt van de zon.

Ten zuiden van de evenaar breekt vandaag de winter aan en ’down under’, in Australië, is het daadwerkelijk aan het winteren. Tot grote vreugde van de wintersportcentra is het volop gaan sneeuwen. Mount Hotham in Victoria meldde gisteren 20 centimeter sneeuw. De verwachting is dat er de komende tijd nog meer sneeuw zal vallen. Veel belangrijker is dat de Australische waterhuishouding er enorm mee gebaat is.

Bij ons dus zomer op de kalender, maar in de praktijk zal het zomergevoel de komende tijd op de proef worden gesteld. Er voltrekken zich namelijk belangrijke veranderingen in de heersende luchtdrukverdeling. Het boven Ierland gelegen lagedrukgebied, aan wiens oostzijde de afgelopen dagen warme lucht werd aangevoerd, trekt naar de Noordzee en draagt het vaandel over aan een lagedrukgebied ter hoogte van Oslo. Ondertussen zakt van hoge breedten een flinke hoeveelheid ’bovenluchtkou’ naar de Britse eilanden en het Noordzeegebied. Het gevolg is een toenemende onstabiliteit van de atmosfeer. Vooral vanaf morgen breekt een onbestendige periode aan die waarschijnlijk de rest van juni voortduurt. Bovendien is het vanaf het weekeinde gedaan met het, voor wat betreft de temperatuur, ’op stand’ leven. Tijdens de eerste helft van volgende week zal het niet veel warmer zijn dan 16-17 graden. Wat opvalt is de grote eensgezindheid onder de weermodellen. Verreweg de meeste opteren voor deze ’zomerdepressie’.

Vandaag ontstaan, in eerste instantie boven het zuidoosten, enkele (onweers)buien. De wind is zwak en veranderlijk en de temperatuur loopt op naar 20-22 graden. Morgen eveneens buien, maar nog wel 21-22 graden. Zaterdag wordt het aanmerkelijk minder warm.

Gisternacht onweer in het westen (Schoondijke nog 16, De Koog 9 mm), overdag vooral ’s middags regionaal veel zon en transparante luchten. De lucht was droog: ik hing rond 12 uur de was buiten, om 14 uur kon alles droog van de lijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden