'Zolang vrede en dialoog de boventoon voeren, gaan we een hoopvolle tijd tegemoet'

Imam Azzedine Karrat riep op 24 maart in een opinieartikel op tot verzoening na aanslagen in verschillende steden. Zijn pleidooi maakte veel los. Hoe vergaat het hem nu?

Het was een vurig pleidooi voor saamhorigheid, naar aanleiding van een gesprek over veiligheid met minister Asscher van sociale zaken en werkgelegenheid. Nederland moest de handen ineenslaan, ongeacht afkomst en burgerschap. "Alleen zo kunnen wij Nederland mooier maken", schreef imam Azzedine Karrat van de Essalam moskee in Rotterdam eind maart op de opiniepagina van Trouw.

Het is een boodschap waar hij negen maanden later nog altijd volledig achterstaat. "Wij leven in een samenleving die op de een of andere manier aan het ontwrichten is en waarin de boodschap van haat wel erg dominant begint te worden. Ik heb de kans gekregen om mijn eigen boodschap hoorbaar te maken. Die van een veilige leefomgeving voor de Nederlandse burger."

Het waren volgens Karrat dan ook grotendeels positieve reacties die hem na publicatie ten deel vielen, zowel uit moslimkringen als daarbuiten. "Ik vertel wat ik denk, wat ik voel en wat mij waar lijkt te zijn. De kracht van eenheid en diversiteit, dat is waar ik in geloof. En daarin ben ik niet alleen, heel veel moslims delen deze mening met mij. Die bevestiging krijg ik regelmatig."

Natuurlijk, er waren bijna vanzelfsprekend ook mensen die hun onvrede richting de imam ventileerden. "Via sociale media kom je al gauw in contact met rechtsextremisten die alles tegenspreken, maar het is mijn aanpak om me niet te focussen op het negatieve. Ik wil een actieve, positieve rol vertolken. Daarentegen kan ik de verhitte en emotionele reacties wel enigszins begrijpen."

Aanslagen in Parijs, Brussel, Istanbul, Nice, Berlijn en een voortdurende burgeroorlog in Syrië. Waar 2016 volgens Karrat een rampjaar is geweest, wordt 2017 het jaar van uitdagingen. De imam maakt zich zorgen over de toekomst van Nederland, over die van zijn kinderen. Hij kan zich niet voorstellen dat de volgende generatie moet opgroeien met angst en wantrouwen.

Daarom gaat Karrat regelmatig in dialoog met jonge Nederlandse moslims. Om ze te helpen én om van ze te leren, zegt hij. Die gesprekken wijzen uit dat een diverse samenleving, een rolmodel met een genuanceerde boodschap en binding met werk, school of thuis radicalisering tegengaat. "Bied de jeugd een goed alternatief, een stevige opvoeding met boodschap en burgerschap."

De aankomende Kamerverkiezingen en bijgaande peilingen stemmen Karrat ongerust, maar de hoop die hij vestigt op de goedheid van de Nederlandse samenleving geeft hem kracht. "Emoties moeten de controle niet overnemen, spreek je intellect aan. We hebben niets aan politici die het slechte benadrukken. Het zal een lange weg zijn, maar zolang vrede en dialoog de boventoon voeren, gaan we een hoopvolle tijd tegemoet."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden