'Zolang er geen duidelijkheid komt, is er ruimte voor geen enkel overleg'

PARAMARIBO - “Kijk, daar is de man met wie ik zo veel conflicten heb!” Grijnzend van oor tot oor en de armen breed gespreid loopt de President de Adviseur van Staat tegemoet. Tout Paramaribo en snorrende televisiecameras uit binnen- en buitenland zien hoe op het bordes van het presidentieel paleis Jules Wijdenbosch en Dési Bouterse elkaar uitbundig feliciteren met de 22e verjaardag van de onafhankelijke republiek.

Ze fluisteren in elkaars oor en dat doet ze bulderen van het lachen. De Adviseur van Staat slaat zich op de knieën en de President lijkt zelfs even bijna niet meer bij te komen.

Van een verwijdering tussen de twee, of zelfs hevige ruzies, daarvan kan geen sprake zijn, zoveel is nu wel duidelijk gemaakt op de traditionele receptie ter gelegenheid van srefidensi, onafhankelijkheidsdag. “Het is natuurlijk een bekend smoesje”, zegt Bouterse over zijn, naar verluidt, steeds verder verslechterende verhouding met de President. “Maar wie ons kent, weet dat het een fabel is. Wij zijn buddybuddy, wij zijn kabel, en daar komt niets tussen”.

Schertsvertoning of niet, een herschikking tussen beide heren lijkt wel te hebben plaatsgehad. De afgelopen twee weken leek Bouterse in een reeks wijkbijeenkomsten rechtstreeks af te stevenen op het bevriezen of verbreken van de betrekkingen. Hij noemde Nederland de intellectuele dader van de onlangs verijdelde staatsgreep en bracht de Noordzee alles in rekening dat Suriname nu zou destabiliseren.

Maandagnacht echter, aan de vooravond van de onafhankelijkheidsviering, sprak hij op milde toon over Nederland. “Laten wij een eerlijke en zakelijke relatie met Nederland onderhouden”, aldus de NDP-voorzitter.

President Wijdenbosch daarentegen trok vlak daarna, op de stoep van zijn kantoor, weer fel van leer. Hij herhaalde het dreigement de betrekkingen te zullen verbreken, als er in een politiek topoverleg met premier Kok geen duidelijkheid komt over wat Den Haag precies voor heeft met Suriname. “Zolang er geen duidelijkheid komt, is er ruimte voor geen enkel overleg”, zo brieste Wijdenbosch, die zojuist een petitie had ontvangen van het comité 'Handen af van Suriname'.

“U mag weten dat ik de ministers heb laten weten dat geen enkel contact met de Nederlandse overheid is toegestaan, vóórdat het politiek overleg heeft plaatsgevonden”, aldus Wijdenbosch, die liet weten nog niet over een mogelijke datum voor een topontmoeting met Nederland te hebben nagedacht, “want we zijn nu met belangrijker zaken bezig”.

Na zijn uitbundige brasas (omhelzingen) met de president presenteerde Bouterse zich gisteren op het presidentiële bordes als een real-politiker in een bijna Cruijffiaanse spreektrant. “Het zou goed voor het land zijn, als de betrekkingen verbroken worden. Maar persoonlijk vind ik dat het niet relevant is. De leiders geven aan dat het nu niet opportuun is. Maar wanneer je het in essentie zou bekijken, dan zou het wel goed voor het volk zijn. Maar omdat het geen draagvlak heeft, moet je het niet doen. Als je het echt meent met het volk, zou je het wel moeten doen. Dus ik zeg: doe het niet, terwijl ik weet dat je het wel had moeten doen. Snap je wat ik begrijp?”, aldus Bouterse.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden