'Zolang er angst is, zijn we niet vrij'

Prins Willem Alexander verlaat woensdag een speciale vrijheidstrein bij aankomst op het station Hollands Spoor in Den Haag. (ANP) Beeld
Prins Willem Alexander verlaat woensdag een speciale vrijheidstrein bij aankomst op het station Hollands Spoor in Den Haag. (ANP)

„Zolang anderen nog in angst en gebrek leven, zijn we zelf ook niet vrij." Dat zei prins Willem-Alexander woensdag bij het startsein voor de vrijheidstrein die vijf weken door het land gaat rijden. Hij opende de 100 meter lange trein met de woorden: „Laten we op 5 mei stil blijven staan bij vrijheid."

De trein, een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de NS, moet reizigers aansporen na te denken over vrijheid. Hoewel het in Nederland een vanzelfsprekend begrip lijkt, benadrukt het comité dat wereldwijd sinds de Tweede Wereldoorlog nog geen dag voorbij is gegaan zonder oorlog of onderdrukking.

Volgens de prins blijven moedige mensen die zich verzetten tegen armoede en onrecht, nodig in een vrije samenleving. Hij spoorde mensen dan ook aan eens na te denken over wat zij doen voor de vrijheid van een ander. „Want ook een vrije samenleving heeft zorg, onderhoud en waakzaamheid nodig.”

Willem-Alexander reed de speciale rood-wit-blauwe trein om klokslag drie uur station Den Haag Hollands Spoor binnen. Het voertuig telt acht coupés, die allemaal van binnen en buiten een flinke metamorfose hebben ondergaan. Twee wagons zijn omgetoverd tot tentoonstellingsruimte, een doet dienst als debatcoupé en er is een theaterruimte.

De stoelen hebben speciale bekleding gekregen en achterop staan uitspraken van bekende mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor vrijheid, zoals Nelson Mandela of Martin Luther King. Ook koningin Beatrix, Ruud Lubbers en Huub Oosterhuis staan ertussen. Daarnaast hangen in de coupés beeldschermen waarop reizigers informatie krijgen over plekken die de trein aandoet en waar zich sporen bevinden van de Tweede Wereldoorlog.

De vrijheidstrein rijdt door de week volgens de dienstregeling door het hele land. Iedereen met een geldig vervoersbewijs kan meereizen. Op zaterdag vinden er debatten plaats en volgt hij speciale routes en op de zondagen staat hij stil en staat hij in het teken van de actie ’Niet weggooien', waarbij oorlogs- en verzetsmusea oproepen spullen van de oorlog in te leveren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden