Zoetwatervis brengt zaadjes veel verder dan we dachten

Zoetwatervissen kunnen via hun darmen plantenzaden veel verder verspreiden dan eerder gedacht. Daardoor zijn ze belangrijke 'verbinders' van leefgebieden. Dat zeggen onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in het online tijdschrift Functional Ecology.

Net als andere dieren kunnen vissen zaden van planten verspreiden door ze op te eten en ergens anders weer uit te poepen. Veel zaden overleven de reis door de darmen. Zo bereiken ze nieuwe leefgebieden, zoals stroomopwaarts in rivieren.

De darmen van de karper blijken in rust anders te werken dan tijdens een actief zwemtochtje, is nu vastgesteld. Daardoor poepen ze tijdens het zwemmen later, tot een paar uur. "Het maakt voor onze darmen ook uit of we een marathon aan het lopen zijn of voor de televisie zitten met een zak chips", legt dierecoloog Casper van Leeuwen uit.

Tot nu toe schatten onderzoekers wereldwijd de zaadverspreiding aan de hand van rustende dieren. Terwijl ze per definitie juist bewegen als ze zaden verspreiden. Voor het eerst berekende het team van het NIOO, de Universiteit van Oslo en Wageningen UR, de overbrenging van zaden bij zwemmende vissen. De karpers mochten zaden van moerasplanten eten en daarna rusten of juist zwemmen. De darmen werkten tijdens het zwemmen één tot twee uur trager, waardoor de vissen pas vele kilometers verder de zaden uitpoepten.

De resultaten zijn waarschijnlijk op meer vissoorten dan alleen de onderzochte karpers van toepassing. En op meer dan alleen zaden: ook allerlei kleine waterbeestjes kunnen waarschijnlijk weer levend een vis verlaten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden