Zoetig begin, spannend slot

Moord om een Monet en een mooie juf

'Zwarte lelies' van de Fransman Michel Bussi lijkt eerst meer een damesroman dan een thriller. Een oude vrouw, dicht bij de dood, heeft positie ingenomen hoog op een toren in het Noord-Franse dorp Giverny. Daar heeft ze het perfecte overzicht over de levens van twee andere vrouwen: het 11-jarig meisje Fanette en de dertiger Stéphanie. Ze zal de lezer erover vertellen maar, zo kondigt ze direct aan: ze zal zelf het laatste woord krijgen in dit boek.

Fanette is een kind met veel fantasie: zoveel zelfs dat haar moeder twijfelt of de spectaculaire zaken die het meisje meemaakt niet zijn verzonnen.

Fanette heeft ook schilderstalent, en dat valt extra op in dit dorp waar jarenlang ook de beroemde schilder Claude Monet woonde. In Giverny vond de impressionist inspiratie voor zijn doeken vol met waterlelies. Hij schilderde er zoveel dat de kans groot is dat er nog waardevolle schilderijen ergens in het dorp verborgen zijn.

Die zoektocht naar schoonheid (en geld) zou het motief kunnen zijn voor de moord die in dit lieflijke dorp wordt gepleegd.

Met die moord komen we op de derde vrouw in dit boek: de dertiger Stéphanie, de enige schooljuf in Giverny en met afstand de mooiste vrouw van het schildersdorp. Haar man behoort tot de verdachten in deze moordzaak. Extra complicatie is dat de ingevlogen jonge inspecteur Sérénac van het begin af aan moeite heeft om zich op de zaak te concentreren in plaats van op Stéphanie.

De gevaarlijk mooie schooljuf en de keurige, bronstige inspecteur: halverwege dit boek komt de sfeer van de bouquetreeks weer angstvallig dichtbij. Gelukkig is er ook nog een gepensioneerde politiecommissaris die een veel grondiger onderzoek uitvoert dan zijn jongere collega.

Dat speurwerk brengt ons snel naar die beloofde laatste woorden van de oude vrouw, de verteller. Vakkundig blijkt de lezer in slaap te zijn gesust door Bussi. Voor de gek gehouden, maar wel op een manier die bewondering afdwingt. Want dan is er ineens de ontknoping, die alles op zijn kop zet. Een eindscène die dit boek definitief wegvoert uit de romantische gevarenzone, naar een plek op de tiplijst voor aardige vakantiethrillers.

Michel Bussi: Zwarte lelies Vert. Marga Blankestijn. Signatuur; 446 blz. euro19,95

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden