Zoethout

Zilveresdoorn (acer saccharinum). (Koos Dijksterhuis) Beeld
Zilveresdoorn (acer saccharinum). (Koos Dijksterhuis)

Ooit woonde ik een half jaar in Den Bosch, een van de fijnste steden van Nederland. Aan de zuidkant fietste je van de kastanjebomen op de Parade in de oude stad zo het Bossche Broek in, een natuurgebied. Op de stadswal stond een boom. Iemand had een naambordje in zijn bast gespijkerd: zilveresdoorn.

Koos Dijksterhuis

Esdoorns zijn ingevoerde exoten en niet geliefd bij natuurbeheerders. Ze groeien snel, dijen uit en verspreiden duizenden helikopterzaden. De hefschroefbladen kun je open peuteren en op je neus plakken. Een tuin of graslandje staat al gauw vol zaailingen. Er leven veel minder (korst)mossen, zwammen en insecten op en van esdoornhout dan op en van andere houtsoorten. Dat kan veranderen naarmate de esdoorn langer inburgert.

Voor ons huis staat een boompje. Het groeit bepaald niet snel, en toch is het een zilveresdoorn, een van de snelste van de toch al snelle esdoorns. Neusvleugelzaden verspreidt hij niet. Vaak onthouden zilveresdoorns zich geheel van zaadvorming. Op deze natte plek zou hij al uit nood zaad moeten maken, in de hoop dat er één op drogere grond valt. Wel bloeit hij fraai en zit er graag een koekoek in zijn kruintje, dus mij hoort u niet klagen. Zou hij snel groeien, zou hij gevaarlijk worden. Het is hier winderig en esdoorntakken zijn breekbaar. De zilveresdoorn heet officieel Acer saccharinum, wat zo zoet klinkt als Acer saccharum, suikeresdoorn. Uit het zoethout van die laatste tapt men sap, dat ingedikt tot ahornsiroop op pannekoeken gegeten wordt.

Op de Bossche stadswal zal de zilveresdoorn nog wel staan. Maar de kastanjebomen op de Parade dreigen te worden gekapt. Ze zijn niet ziek, men vindt ze ouderwets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden