Zoetermeerse djihad-ronselaarster komt morgen vrij

Radicale moslims denken Al-Kaida voor hun karretje te kunnen spannen tegen Nederlandse politie-onderzoeken

De negentienjarige vrouw uit Zoetermeer die twee weken geleden werd gearresteerd op verdenking van ronselpraktijken voor de djihad in Syrië, komt morgen vrij.

Dat heeft het Openbaar Ministerie meegedeeld. Ze geldt nog wel als verdachte, maar er zijn volgens het OM geen redenen om haar langer vast te houden. Het OM doet in verband met het onderzoek geen verdere mededelingen. Haar arrestatie wekte onder radicale moslims opvallend veel beroering.

De ronselpraktijken hebben de afgelopen dagen weer extra actualiteit gekregen. Een zestienjarig meisje uit de Belgische stad Vilvoorde reisde vorige week naar Syrië. Ze zou daar met een djhadstrijder zijn getrouwd. Deze week werd bekend dat er opnieuw een Nederlandse djihadstrijder is gesneuveld in Syrië, de vierde tot nu toe.

De radicale islamitische website dewarereligie.nl opperde gisteren dat er een verband zou kunnen bestaan tussen de vrijlating van de Zoetermeerse vrouw en een 'analyse' die enige dagen terug verscheen op de site. Dewarereligie.nl is sinds ongeveer een jaar een spreekbuis van salafistische moslims. Een van de scribenten is de bekende prediker Abdul-Jabbar van de Ven. De 'analyse' zit vol met dreigende retoriek en chantage. Zo schrijft de auteur, die zich Abu Muhammad noemt, aan de Nederlandse overheid: "Laat onze zuster vrij voordat de leeuwen zullen opmerken in wat voor schaamteloze toestand jij jezelf hebt verlaagd."

Met die 'leeuwen' bedoelt hij onder andere regionale afdelingen van Al-Kaida die drie Nederlanders gijzelen: Sjaak Rijke, ontvoerd in Mali in november 2011, en Boudewijn Berendsen en Judith Spiegel, beiden afgelopen juni ontvoerd in Jemen. Rijke is naar alle waarschijnlijkheid de gevangene van Aqim, de Noord-Afrikaanse afdeling van Al-Kaida.

De tekst oppert de mogelijkheid van een uitruil van de in Zoetermeer opgepakte vrouw en de Nederlandse gijzelaars. De auteur verwijst naar een soortgelijke situatie die zich een jaar eerder voordeed in Duitsland. Een campagne via Facebook, inmiddels begonnen, moet volgens de 'analyse' het lot van de Zoetermeerse vrouw onder de aandacht brengen van de cipiers van de Nederlandse gijzelaars, Al-Kaida dus.

Deze tekst, een lang en intelligent verhaal en niet zo maar een paar boze regeltjes van een 'reaguurder', maakt duidelijk hoezeer radicale moslims in hun maag zitten met politie-onderzoeken naar ronselpraktijken. Het gaat kennelijk om meer dan alleen een vervelende situatie voor een jonge moslimvrouw die enige tijd in een Nederlandse 'kruisvaardersgevangenis' moet doorbrengen. Wat op het spel staat lijkt zo belangrijk dat de auteur van de 'analyse' Al-Kaida denkt te kunnen inschakelen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden