Recept

Zoete omeletjes

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Als kind werden we getrakteerd op een zoet opgeklopt eitje als we een klein beetje ziek waren. Niet echt ziek, maar net ziek genoeg om niet haar school te hoeven en thuis een beetje verwend te worden. 

Naar Arbeidsvitaminen luisteren, het populaire dagelijkse muziekprogramma. Via de radio, want televisie was er nog niet.

Helaas raden instanties die er toezicht op houden dat etenswaren geen (of niet te veel) schadelijke stoffen bevatten, het al geruime tijd af om voor mijn kleinkinderen zo'n heerlijk rauw opgeklopt eitje te maken. Het risico op salmonella zou te groot zijn. En nu komt daar de kans op een te hoog gehalte fipronil, een insecticide, nog bij.

Gelukkig is er een lekker alternatief: een zoete omelet.

Ingrediënten per persoon

• 1 kakelvers biologisch ei

• minisnufje zout

• 1 eetlepel suiker

Plus (voor de omelet)

• 1 eetlepel room

• desgewenst een zoete vulling

• desgewenst amandelschaafsel

• poedersuiker

• Splits het ei.

Recept

Klop het eiwit stijf met zout.

Klop in een ander kommetje de dooier met de suiker schuimig.

Spatel de losgeklopte eidooier en de room door het stijfgeklopte eiwit (voorzichtig, roer er niet te veel lucht uit).

Laat een klontje boter smelten in een kleine koekenpan met antiaanbaklaag op laag vuur.

Giet het eimengsel in het koekenpannetje en bak het onder een deksel tot het aan de onderkant vast en licht goudkleurig is geworden, en aan de bovenkant redelijk gestold is.

Klap de omelet dubbel en laat hem op een (gebak) bordje glijden.

Bestrooi hem met poedersuiker.

Voor een versie die als feestelijk dessert kan dienen kunt u licht gekneusde blauwe bessen, aardbeien, banaan of ander fruit met wat sinaasappelsap of -likeur of iets ander sappigs besprenkelen en dat mengsel op een helft van de omelet scheppen voordat u hem dubbelklapt. Of kies een lekkere (zelfgemaakte) jam of vruchtencompote als vulling.

Bestrooi de omelet met geroosterd amandelschaafsel en poedersuiker.

Lees al onze recepten terug op www.trouw.nl/recepten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden